“Pozivam sve radnike članove granskih sindikata koji čine Savez sindikata RS, koji su nezadovoljni prijedlogom zakona, za koji ne znamo ni kada ga je usvojila Vlada RS, da budu dio kolone koja će zaustaviti usvajanje ovakvog zakona”, rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

 

Savez sindikata Republike Srpske organizovaće proteste u ponedjeljak u 14 časova, a protestna kolona krenuće ispred prostorija Saveza, izjavila je juče Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je na konferenciji za novinare za vrijeme sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS koja je održana u Banjaluci, istakla da se MUP RS i dalje nije odredio prema zahtjevu Saveza za odobrenje za okupljanje.

„Pozivam sve radnike članove granskih sindikata koji čine Savez sindikata RS, koji su nezadovoljni prijedlogom zakona, za koji ne znamo ni kada ga je usvojila Vlada RS, da budu dio kolone koja će zaustaviti usvajanje ovakvog zakona“, rekla je Ranka Mišić. Istakla je da će snositi odgovornost za ponašanje članova granskih sindikata, a za sve ostale prema njenim riječima odgovornost treba da snose „oni koji su plaćeni za čuvanje javnog reda i mira“.

 

Na pitanje koliko radnika očekuje odgovorila je da će biti onoliko koliko je nezadovoljno. Govoreći o proceduri prijave protesta Ranka Mišić je objasnila da su se prema upustvu MUP-a RS obratili i lokalnoj zajednici iako to nikada do sada nije traženo prilikom organizacije protesta. „Članovi Saveza sindikata RS organizuju protest zato što vlada RS je odlučila da bez saglasnosti i volje radnika RS po hitnom postupku u predvečerje Nove godine uputi zakon o radu u proceduru. Niko ne zna kad je Vlada RS usvojila zakon, a to mora da uradi pa da ga tek onda uputi u skupštinsku proceduru“, kazala je ona. Objasnila je da proteste organizuju jer je samo jedan njihov zahtjev uvažila Vlada RS. „Poslali smo naše mišljenje stavove i osvrt na njihovu radnu verziju, o tome razgovarali sa Vladom RS nekoliko puta. Nije tačno da nismo razgovarali“, istakla je Mišić.

Poručila je socijalnim partnerima da prestanu da vrše pritiske na nju i njenu porodicu, da prestanu da je zovu pogrdnim imenima i da je prijavljuju.

„Ne pripadam nikome i neću podleći pritiscima. Hoće da uzmu ovo malo radničkih prava, jedini način borbe je da sad idemo na proteste“, tvrdi Mišić. Očekuje da će dobiti odobrenje MUP-a RS do ponedjeljka. „Ukoliko do toga ne dođe, nema veze mi idemo svojim putem“, poručila je Mišić. Narodna skupština RS na sjednici u ponedjeljak sa početkom u 15 časova rasparavljat će o novom zakonu o radu, navodi Anadolu Agency.

 

Dok sindikalci pozivaju na proteste, predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neophodno usvojiti novi zakon o radu, te ocijenio da nema razloga za proteste koje najavljuje Savez sindikata, 28.decembra, uoči skupštinske rasprave o ovom zakonu.

„Pozivam sve radnike u RS da ostanu mirni i ostanu kod kuće. Nema potrebe da se izlazi na proteste, jer zakon predstavlja veći stepen socijalne i radne odgovornosti za radnike i želimo da se zaštiti pravi radnik i poslodavac“, ustvrdio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kazao je da bez konkurencije na tržištu rada nema kvalitetnog rada i da RS mora da usvoji zakon o radu te podržava Vladu u tim nastojanjima. Tvrdi da je vlast u RS pokazala odgovornost, jer se već dvije godine govori o novom zakonu o radu i nije  želio da isključe sindikat iz tog procesa iako se ranije mogao usvojiti taj zakon.

 

Anadolija/Fena