У Београду је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником Владе Србије Аном Брнабић. Предсједник Милорад Додик оцијенио је да је ово период најбољих односа Српске и Србије и да су потврда тога пројекти који су заједнички реализовани, али и они који ће у наредном периоду бити спроведени.

Србија ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини у којима претежно живе Срби, најавио је предсједник Србије Александар Вучић након састанка с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, као и са председницама влада Србије и Републике Српске.

Вучић је, по завршетку састанка, на конференцији за новинаре рекао да су донијете одлуке о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама Републике Српске.

Подсјећајући на реконструкцију школа „Србија“ у Шамцу и „Вук Караџић“ у Добоју, Вучић је најавио ће Република Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и Брчком, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

„Биће реконструисане улице на Палама, као и спортке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника“, додао је Вучић.

„То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте“.

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је предсједник Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство чињеницом да је Србија прихватила пројекте који су кандидовани и нагласио да је ово период најбоље сарадње Српске и Србије.

„Република Српска је захвална Србији за ову помоћ“, рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима ријешити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Формиран је и тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао јепредсједник Србије, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

Премијери Републике Српске Жељка Цвијановић и Србије Ана Брнабић најавиле су за почетак новембра заједничку сједницу двије владе.
Цвијановић је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка руководстава Српске и Србије, рекла да ће тиме сарадња двије владе бити већа и чвршћа.

Брнабић је рекла да ће тимови двије владе наставити да раде интензивно на договору око тачне агенде те сједнице.

„То је још један доказ континуитета ове владе са претходном Владом Србије. То ће бити прва заједничка сједница двије владе у мандату ове владе Србије“, додала је Брнабић.

Србија најважнији фактор регионалне стабилности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнији фактор регионалне стабилности и безбједности и да је на данашњем састанку са руководством Србије у Београду разговарано и о повећању степена те безбједности.
Додик је истакао да ће на сједници Народне скупштине Републике Српске у септембру бити разговарано о безбједности, те да ће бити донесена конкретна одлука о војној неутралности Српске и односу према њеном захтјеву да БиХ буде и остане неутрална.

„То је дио нашег опредјељења да заједно са Србијом градимо систем безбједносне политике и у том погледу мислим да ће од септембра бити све јасно и постављено на прави начин“, рекао је Додик на конференцији за новинаре, након што су се он и премијер Српске Жељка Цвијановић састали са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић.

Он је поздравио предстојећу посјету Вучића БиХ, те навео да Република Српска има значајан број питања која жели да постави и рјешава са тог нивоа.

„И у том погледу, ми видимо да посјета и састанци тог нивоа апсолутно доприносе стабилизацији укупних прилика“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да стање у БиХ изгледа најгоре од Дејтонског споразума до данас када је ријеч о фунцкионисању институција на нивоу БиХ.

„Парализа одлучивања на нивоу БиХ, општи политички сукоби на релацији Бошњаци-Хрвати везано за изборне законе, као и проблеми који постоје и које продукује Бакир Изетбеговић са становишта односа са Србима усложнили су ту ситуацију и довели до инстуционалног мртвила на нивоу БиХ и немогућности да се доносе било какве одлуке“, објаснио је Додик.

Он је навео да постоји застој у аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/, као и на европском путу.

Извор: РТРС