Minolta DSC

U Sarajevu je danas održan četvrti sastanak s Antom Ramljakom, hrvatskim povjeriocem za Agrokor, o objektima ovog koncerna u BiH.

Ministar spoljne trgovine u SM BiH Mirko Šarović je rekao da je stanje bolje u odnosu na prvi razgovo početkom aprila, te da je stanje u Agrokoru i njegovim kompanijama u BiH stabilno.

Fokus razgovora bio je na pitanjima zaposlenih, dobavljača i dokapitalizacije Konzuma od strane kompanije Ledo i Sarajevskog kiseljaka čime ove kompanije preuzimaju kontrolu nad Konzumom.

Šarović je naveo da više neće biti otpuštanja radnika, da je Velpro u fazu likvidacije, ali da su svi radnici zbrinuti, time da je dio prešao u Konzum, a ostali dobili otpremninu.

Preuzimanje dijela Konzuma neće uticati na buduće poslovanje Leda i Sarajevskog kiseljaka, rečeno je nakon sastanka. Već je preuzeto 25 od 83 prodajna objekta Konzuma, a sve ove aktivnosti biće završene krajem septembra.

Ramljak je istakao da je situacija u BiH stabilizovana i da se Merkator vraća u BiH i preuzima svoje prodavnice. Naveo je da će dobavljači dobiti svoja potraživanja, a da zaposleni neće strahovati za svoja radna mjesta.

Izvor: Agencije