Danas u podnevnim satima, skupina od 984 bicikliste rekreativca došla je na cilj u sarajevskom naselju Marijin Dvor i oborila rekord za Guinnessa.

 

Danas u podnevnim satima, skupina od 984 bicikliste rekreativca došla je na cilj u sarajevskom naselju Marijin Dvor i oborila rekord za Guinnessa.

„Oborili smo Guinnessov rekord u broju biciklista koji su prošli kroz cilj, sad nam samo preostaje da pošaljemo snimak u Guinnessovu upravu kako bi rekord bio zvanično potvrđen“, kazao je za Klix.ba Muhamed Mizić, glasnogovornik ovog događaja.

Biciklisti rekreativci su u Sarajevo došli iz brojnih gradova BiH: Cazina, Bihaća, Banje Luka, Doboja, Zavidovića, Maglaja, Tuzle, Mostara, Foče, Brčkog, Jajca, Zenice, Boanske Krupe, Sanskog Mosta…

Putem online prijave, na ovo se takmičenje prijavilo 1500 biciklista, a na samom startu se prijavilo još oko 500.

Posljednji rekord u broju biciklista oboren je 2010. godine u Kaliforniji kada je bilo prijavljeno 1300 biciklista, a kroz cilj ih je prošlo 916.

Sarajevo Grand Prix takmičenje je počelo u 10:45, kad su se biciklisti, kako profesionalci, tako i rekreativci, okupili ispred zgrade Gradske skupštine u Istočnom Sarajevu.

U 11 sati rekreativci su krenuli prema centru Sarajeva (vozili su biciklističkom stazom do na Marijin Dvora gdje su oborili rekord), a nakon toga su se okupili na Vilsonovom šetalištu. Na bini između Historijskog i Zemaljskog muzeja, uživat će uz program, muziku i podjelu vrijednih nagrada.

Biciklisti profesionalci su svoju vožnju nastavili u pravcu Vogošće. Njih stotinjak iz različitih zemalja svijeta krenuli su tačno u 11 sati iz Istočnog Sarajeva i voze 162 kilometra ukupne staze.

Biciklisti profesionalci idu prema Visokom, Vitezu, Busovači i Kiseljaku, te se vraćaju nazad u Sarajevo oko 14 sati i kreću sa prvim krugom oko grada. Oni će voziti pet krugova oko grada, a nekad oko 14:20 ćemo znati i pobjednika 2. Sarajevskog Grand Prixa.

Izvor: 6yka.com