Društvene mreže su idealna platforma da predstavite svoj talenat, zanimanje ili podijelite svoja interesovanja sa istomišljenicima. Vođena ovom idejom, mlada Trebinjka Sara Džodžo Stevović koja trenutno živi u Njemačkoj, sa suprugom Aleksandrom i četveromjesečnim sinom Atanasijem pokrenula je svoj YouTube kanal. Dovoljan je samo jedan pregled Sarinog profila, pa da shvatite da je riječ o svestranoj, pozitivnoj i kreativnoj mladoj dami punoj entuzijazma koja ima šta da kaže, pa ne čudi činjenica da upravo u njoj mnoge djevojčice vide svog uzora. Teme koje ova uspješna Hercegovka obrađuje u svojim video klipovima su raznovrsne, od porodičnih aktivnosti do mode – što ne treba da čudi budući da je Sarina prva ljubav upravo – manekenstvo.

Šta te je motivisalo da pokreneš svoj Youtube kanal, koji danas prati veliki broj djevojaka i po čemu se on razlikuje u odnosu na ostale?

Oduvijek sam voljela kameru, da se fotografišem i snimam, ali najviše kada bih to radila sama u svoja četiri zida. Tako sam došla na ideju da okrenem novi list u svom životu i započnem svoj YouTube kanal, koji je vremenom postao moj posao. Da li se razlikuje od drugih kanala to mogu reći moji pratioci, ali sa sigurnošću mogu reći da sam u videima ono što zaista jesam. To je moj život, prenosim pozitivnu energiju, iskrene emocije, sva nova saznanja i iskustva.

Koje su prednosti blogovanja, a na koji način se suočavaš sa negativnim komentarima?

Prednosti blogovanja su što imaš svu slobodu i mogućnost da pokažeš svoju kreativnost. Negativni komentari me ne dotiču, jer smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje. Ti komentari govore o ličnostima tih ljudi, a ne o meni. Ako se meni ne sviđa određena blogerka, nemam razloga da je pratim, a kamoli da joj pišem negativne komentare.

Postoji li presudan trenutak kada si postala svjesna svoje ljubavi prema modi i šta te je privuklo da se počneš baviti manekenstvom?

Ja sam u stvari podsvjesno znala da želim da se bavim nekim javnim poslom, ali modeling mi nije bio u planu. Taj posao je nekako sam pronašao mene, tako što je jedan modni skaut poslao moje fotografije modnoj agenciji. Tako je počela moja manekenska karijera.

Po preporuci matične agencije, obrela si se u Indiji. Kakve uspomene nosiš iz ove zemlje i koliko je njihova modna scena različita u odnosu na evropsku?

Da, boravila sam u Indiji  šest mjeseci. To je bio prvi značajniji boravak van kuće. Letjela sam u nepoznato, slabo sam komunicirala na engleskom jeziku i bila potpuno sama u nekom sasvim drugom svijetu. Kao što znate, status žene u Indiji se razlikuje u odnosu na Zapad, te u svakom momentu možeš da dovedeš sebe u opasnost ukoliko ne poštuješ određena pravila, poput izlaska u kasne sate i uopšteno izlaska bez pratnje. Vremenom sam se prilagodila i imala vozača koji me je pratio u stopu, pronašla prijatelje, upoznala neke slavne ličnosti, konačno zavoljela indijsku hranu i odomaćila se. Evropska modna scena je mnogo popularnija u odnosu na indijsku, ali i ona ima dobro razvijeno modno tržište.

Koliko je modeling ozbiljna profesija i na koja odricanja moraš biti spreman ako kreneš tim putem?

Modeling je ozbiljna profesija ako ti to želiš. Moraš se u potpunosti posvetiti tome, što znači da bi obrazovanje i privatan život poprilično ispaštali.

Kakav je osjećaj šetati u kreacijama prestižnog brenda „Victoria Secret“?

Iskreno neopisiv osjećaj, pogotovo što je bilo neočekivano jer je potrebno imati veliko iskustvo da biste bili izabrani. Nositi Viktorijina krila znači letjeti.

Koja je tvoja omiljena odjevna kombinacija tokom  ovih zimskih dana?

Sve zavisi od prilike i trenutnog raspoloženja. Recimo za dnevnu varijantu volim jakne i kapute neobičnog kroja, kape, čizme, šalove, kožne helanke i sve upotpunim detaljima poput naočara, sata i crvenog karmina.

Koliko je teško ostvariti poslovne uspjehe izvan svoje zemlje i šta je ono što ti najviše nedostaje iz Hercegovine?

U Njemačkoj živim već dvije godine i mnogo je lakše ostvariti poslovne uspjehe, jer je ovdje posao ove vrste uveliko razvijen i veoma popularan. Iz Hercegovine mi najviše nedostaje  prelijepa klima, sunčani dani, ispijanje kafe sa dragim ljudima. Naravno moji najbliži i naša nezamjenjiva domaća hrana.

Šta je ono što od tebe možemo očekivati u narednom periodu na poslovnom planu?

Volim da živim u sadašnjem trenutku, te da planove zadržim za sebe do momenta ostvarenja. U svakom slučaju od mene možete očekivati razna iznenađenja, pozitivnu energiju i sliku putovanja kroz moj život. Želim vam dobrodošlicu na moj YouTube kanal “Sara Džodžo” da zajedno putujemo, uživamo i smijemo se.

Jelena Drapić / Hercegovina Promo, decembar 2017.