Удружење дјеце погинулих бораца Насљеђе РС, овим путем се обраћа јавности Републике Српске  поводом изјава министра рада и борачко-инвалидске заштите г-дина Савановића, а тиче се регистра бораца и измјена Закона о  правима бораца, РВИ и породица погинулих бораца.

Прво, слажемо се са израдом Регистра бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, који је требао да се уради годинама и деценијама прије. Међутим, наведени регистар, а што министар веома добро зна, се не може урадити, бар не како треба, без учешћа и сарадње са свим организацијама и удружењима која представљају борачке категорије. Зашто? Једноставно јер нико нема тачну евиденцију бораца, а да не причамо о њиховим породицама и осталим борачким категоријама.

Друго, измјене наведеног закона би свима онима који су се борили, крварили и дали своје животе за Републику Српску и њиховим породицама обезбједиле достојанствен живот и права која су крваво заслужили.

Међутим, министар то види као неразумијевање и популизам. Због тога такву његову изјаву најоштрије осуђујемо и сматрамо је као увреду за све борачке категорије, посебно  имајући  у  виду  да  90%  бораца  и  њихових  породица  живи  на  маргинама друштва у неимаштини.

Правдајући свој став немањем средстава, упутићемо министру једно питање:

Да ли је било живота, нога, рука, очију и крви довољно за давати када је било најпотребније? Ми ћемо вам рећи. Нико није ни питао, већ је дао. А сада кажете да за основна права и достојанство тих истих људи и њихових породица нема новца?

Овим путем УДПБ Насљеђе РС позива све организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата да заједнички радимо на измјенама закона како би он на прави начин дао права и пружио достојанство свим борцима и њиховим породицама. Такође, позивамо их да дамо пуну подршку Закону о жртвама ратне тортуре.

УДПБ НАСЉЕЂЕ