Prošlo je mnogo godina od kada je trebinjska šahovska škola bila naširoko poznata kao jedna od kvalitetnijih u regionu.

Dučićev grad iznjedrio je brojne šahiste čije karijere su trajale decenijama, ipak kao u svemu zbog niza okolnosti, došlo je do stagnacije. Šahovski klub Leotar formalno je postojao u registrima, sada dolaskom Velmira Remetića i njegovom željom da uloži u ovaj sport, stvorili su se uslovi za “novi život” ovoga sporta u Trebinju.

Temelji se polako postavljaju, nova lokacija “Šahovskog kluba Leotar” sada je preko puta restorana “MG” u samom centru Trebinja. Za sada je ideja u samom začetku, ali djeca već treniraju i možda neki od njih baš i stasaju u ozbiljne šahiste.

“Za sada je sve na nivou hobija,” govori FIDE instruktor i šahovski majstor Srđan Benderać.

“Djecu treba uputiti i lagano ih uvoditi u igru. Potrebno je da predviđaju poteze u igri“, dodaje Benderać.

Jagoda Vuković, takođe bivša šahistkinja, otkiva za naš portal podatak da je šah kao sport u suštini ostao gotovo isti od svog početka, od prije par hiljada godina, te da je manje promjene doživio tek potkraj 19. vijeka.

Zanimljiv je podatak da šah mogu trenirati djeca od 3 godine, on razvija memoriju, koncentraciju, ali i snalaženje u teškim trenucima. Igrao se na renesansnim dvorovima, za vrijeme Kralja Artura, u Indiji u staro doba, a ljepota šaha je što je osnovna ideja ostala nepromjenjena.
Časovi su na sedmičnoj bazi, fenomen šaha leži u tome što je za njega potrebna samo tabla i šahovske figure, tako da se može igrati u bilo kom dijelu svijeta, bilo kada, po potpuno istim pravilima.

Atmosfera na treninzima je sjajna, djeca se takmiče i odlično druženje u klubu je zagarantovano. U klubu trenira preko dvadesetoro djece. Iz Šahovskog kluba Leotar pozivaju sve zainteresovane da se pridruže i u ugodnom ambijentu započnu svoju šahovsku priču.

Pored svoga pomenutog Srđan Benderać otkriva da je klub već ostvario saradnju sa Šahovskim klubom Mladost iz Nikšića, gdje je potpisan ugovor o saradnji. Saradnja klubova se ogleda kroz zajedničke treninge i mečeve.
Šah razvija mentalnu snagu i pomaže djeci u sazrijevanju i shvatanju problema. On se može igrati od treće godine pa do duboke starosti, za njega nema barijera u bilo kom smislu.

Ostaje da se vidi da li će obnovljeni Šahovski klub Leotar uspjeti dostići, ili se bar približiti, uspjesima čuvene trebinjske omladinske škole šaha koju je vodio pokojni Mirko Albijanić, a možda će i neko drugi osim Ane Benderać dobiti titulu velemajstora i tako na najbolji način predstaviti ne samo trebinjsku šahovsku školu, nego i sam grad i cijelu Hercegovinu.

 

Srećko Š.

Hercegovina Promo, novembar 2017.