Прошло је много година од када је требињска шахoвска школа била нашироко позната као једна од квалитетнијих у региону.

Дучићев град изњедрио је бројне шахисте чије каријере су трајале деценијама, ипак као у свему због низа околности, дошло је до стагнације. Шаховски клуб Леотар формално је постојао у регистрима, сада доласком Велмира Реметића и његовом жељом да уложи у овај спорт, створили су се услови за “нови живот” овога спорта у Требињу.

Темељи се полако постављају, нова локација “Шаховског клуба Леотар” сада је преко пута ресторана “МГ” у самом центру Требиња. За сада је идеја у самом зачетку, али дјеца већ тренирају и можда неки од њих баш и стасају у озбиљне шахисте.

“За сада је све на нивоу хобија,” говори ФИДЕ инструктор и шаховски мајстор Срђан Бендераћ.

“Дјецу треба упутити и лагано их уводити у игру. Потребно је да предвиђају потезе у игри“, додаје Бендераћ.

Јагода Вуковић, такође бивша шахисткиња, откива за наш портал податак да је шах као спорт у суштини остао готово исти од свог почетка, од прије пар хиљада година, те да је мање промјене доживио тек поткрај 19. вијека.

Занимљив је податак да шах могу тренирати дјеца од 3 године, он развија меморију, концентрацију, али и сналажење у тешким тренуцима. Играо се на ренесансним дворовима, за вријеме Краља Артура, у Индији у старо доба, а љепота шаха је што је основна идеја остала непромјењена.
Часови су на седмичној бази, феномен шаха лежи у томе што је за њега потребна само табла и шаховске фигуре, тако да се може играти у било ком дијелу свијета, било када, по потпуно истим правилима.

Атмосфера на тренинзима је сјајна, дјеца се такмиче и одлично дружење у клубу је загарантовано. У клубу тренира преко двадесеторо дјеце. Из Шаховског клуба Леотар позивају све заинтересоване да се придруже и у угодном амбијенту започну своју шаховску причу.

Поред свога поменутог Срђан Бендераћ открива да је клуб већ остварио сарадњу са Шаховским клубом Младост из Никшића, гдје је потписан уговор о сарадњи. Сарадња клубова се огледа кроз заједничке тренинге и мечеве.
Шах развија менталну снагу и помаже дјеци у сазријевању и схватању проблема. Он се може играти од треће године па до дубоке старости, за њега нема баријера у било ком смислу.

Остаје да се види да ли ће обновљени Шаховски клуб Леотар успјети достићи, или се бар приближити, успјесима чувене требињске омладинске школе шаха коју је водио покојни Мирко Албијанић, а можда ће и неко други осим Ане Бендераћ добити титулу велемајстора и тако на најбољи начин представити не само требињску шаховску школу, него и сам град и цијелу Херцеговину.

 

Срећко Ш.

Херцеговина Промо, новембар 2017.