Novinar Dojče Vele portala obišao je hercegovačka prostranstva i zabilježio interesantnu foto-reportažu, koju vam prenosimo u cjelosti.

Hercegovina krije mnoge bisere i prirodne lepote. Nacionalni park Sutjeska i Gatačko polje, samo su neke od lokacija koje privlače sve više turista u ovaj kutak Evrope. Pozivamo Vas na putovanje kroz Staru Hercegovinu.

Biser na kraju puta

Jedan od najlepših delova Bosne i Hercegovine, njen najjužniji kraj, poznat je kao Stara Hercegovina. Priroda je jedinstvena: spoj hercegovačkog krša, šuma i vode. Kraj, koji političari i vlade često nepravedno zapostavljaju, na putu je da ponovo doživi svoj turistički procvat. Nakon planinskih prevoja, krških polja i jezera, biser na kraju puta je – Trebinje.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Jedan od najljepših dijelova Bosne i Hercegovine, njen najjužniji kraj, znan kao Stara Hercegovina. Priroda jedinstvena, nezamisliv spoj hercegovačkog krša, šuma i vode. Kraj, nepošteno zapostavljen od nekih politika i vlada, na putu je da ponovo doživi svoj turistički procvat. Nakon planinskih prevoja, krških polja i jezera, kao biser na kraju puta – Trebinje. Kroz prašumu

Nacionalni par Sutjeska najstariji je i najveći Nacionalni park u BiH. U njemu se mogu videti kulturno-istorijski spomenici, prelepe planine – među kojima je i najviši vrh u BiH Maglić – i jedna od najvećih prašuma i prirodnih rezervata u ovom delu Evrope – Perućica. Spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu, delo Miodraga Živkovića, još uvek privlači pažnju turista.

Nacionalni par Sutjeska najstariji je i najveći Nacionalni park u BiH. Rijetko koji park te vrste baštini kulturno-historijske spomenike, prelijepe planine, među kojima i najviši vrh u BiH – Maglić, i jednu od najvećih prašuma i prirodnih rezervata u ovom dijelu Europe – Perućicu. Spomenik borcima palim u Drugom svjetskom ratu, djelo Miodraga Živkovića još uvijek plijeni pažnju turista privučenih ljepotama NP Sutjeska. Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas)

Gatačko prostranstvo

Nastavljajući put ka jugu, ka Trebinju, spuštajući se sa Čemerna, puca ravnica – Gatačko polje. Prostire se na nekih 60 kvadratnih kilometara, na nadmorskoj visini od 840 metara. Idealno za stočarstvo i ovčarstvo, pa su gatački sir i kajmak već tradicionalno poznat brend ovih krajeva.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Nastavljajući put ka jugu, ka Trebinju, spuštajući se sa Čemerna, puca ravnica – Gatačko polje. Prostire se na nekih 60 kvadratnih kilometara, na nadmorskoj visini od 840 metara. Idealno za stočarstvo i ovčarstvo, pa su gatački sir i kajmak već tradicionalno poznat brand ovih krajeva.

Voda za Gatačko polje

Jezero Klinje nadomak Gacka najstarije je veštačko jezero u BiH, akumulirano još krajem 19. veka za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja. Iz tog razloga izgrađena je i kamena lučna brana, prva na Balkanu.

Jezero Klinje nadomak Gacka najstarije je vještačko jezero u BiH, akumulirano još krajem 19. stoljeća za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja. Iz tog razloga izgrađena je i kamena lučna brana, prva na Balkanu. Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas)

Pod platanima

Trebinje. Grad koji je vekovima bio na putu trgovcima iz Dubrovnika ka drugim evropskim gradovima. U centru, u hladovini platana, odvija se život grada. Turisti, ali i domaće stanovništvo, tu se sastaju, kupuju domaće tradicionalne proizvode – med ili lekovite trave, ali i domaće voće i povrće iz okolnih sela.

Trebinje. Grad koji je stoljećima bio na putu trgovcima iz Dubrovnika ka Europi. U centru grada, u hladovini platana, odvija se život grada. Turisti, ali i domaće stanovništvo, tu se druže, sastaju, dolaze kupiti domaće, tradicionalne proizvode - sirove, med, ljekovite trave i pripravke, ali i domaće voće i povrće iz okolnih sela.

Spokoj vode

Trebišnjica, ponornica koja se povremeno krije pod zemljom na svom površinskom toku je prava lepotica. Njena mirnoća dok prolazi pored obalnog raslinja u rani zalazak sunca, naprosto je hrana za oči i dušu.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Trebišnjica, ponornica koja se povremeno odluči skriti pod zemlju, na svom površinskom toku prava je ljepotica. Njena mirnoća dok prolazi pored obalnog raslinja u rani zalazak sunca, naprosto je hrana za oči i dušu.

Biser starog Trebinja

Osman-pašina džamija u centru Starog grada u Trebinju sagrađena je 1726. godine. Gradnju je naredio trebinjski kapetan Osman-paša Resulbegović. Građevina je spaljena 1993. godine, a obnovljena je 2005. godine.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Osman Pašina džamija u centru Starog grada u Trebinju sagrađena je 1726. godine. Gradnju je naredio trebinjski kapetan Osman Paša Resulbegović. Građevina je spaljena 1993. godine, a prvi pokušaj obnove 2001. godine je spriječen kamenovanjem i nasilnim protestima. Džamija je ipak obnovljena 2005. godine.

Trebinjska Gračanica

Nova Gračanica na Crkvinama iznad Trebinja, građena u vizantijskom stilu, baš kao i ona na Kosovu, poslednja je želja velikog hercegovačkog pesnika Jovana Dučića, čiji su posmrtni ostaci preneti iz Čikaga, gdje je pesnik živeo i umro, te sahranjeni u grobnici u manastiru.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Nova Gračanica na Crkvinama ponad Trebinja, građena u bizantijskom stilu, baš kao i ona na Kosovu, posljednja je želja velikog hercegovačkog pjesnika Jovana Dučića, čiji su posmrtni ostaci prenijeti iz Chicaga, gdje je pjesnik živio i umro, te sahranjeni u grobnici u manastiru.

Most Arslanagića (ili Perovića)

Kameni Arslanagića most podigao je 1574. Mehmed-paša Sokolović. Postavljen je i Arslan-aga da čuva most i naplaćuje mostarinu. Zbog probema sa visokim vodostajem, ova građevina je promenila mesto i prebačena u grad. Tokom poslednjeg rata tadašnji gradonačelnik Trebinja Vučurević, most je preimenovao u Perovića most, tvrdeći da Arslanagići potiču od Perovića.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Arslanagića most. Jedan od dobro znanih simbola Trebinja. Kameni most sa lukovima podigao je 1574. godine Mehmed Paša Sokolović preko Trebišnjice. Postavljen je i Arslan-aga da čuva most i naplaćuje mostarinu, a oko mosta je niklo i selo – Arslanagića. Zbog akumulacije je ova građevina promijenila mjesto i prebačena u sam grad, a tokom posljednjeg rata tadašnji gradonačelnik Trebinja, Božidar Vučurević, most je preimenovao u Perovića most, tvrdeći da Arslanagići potiču od Perovića.

Lepote starine

Manastir Tvrdoš jedan je od najstarijih u zemlji. Prema predanju, osnovali su ga car Konstantin i njegova majka Jelena Anžujska, čiju mumificiranu ruku monasi još uvijek čuvaju uz oltar manastirskog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Osim popularnosti među vernicima i turistima, manastir je nadaleko čuven i po svojim vinima.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Manastir Tvrdoš jedan je od najstarijih u zemlji. Prema predanju, manastir je osnovao Sv. Car Konstantin i majka mu, Jelena Anžujska, čiju mumificiranu ruku monasi još uvijek čuvaju uz oltar manastirskog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Osim popularnosti među vjernicima i turistima, manastir je nadaleko čuven i po svojim vinima.

Kameni svedoci vremena

Crkva Sv. Nikole uzdiže se iznad napuštenog sela Kotezi, u kamenu hercegovačkih planina. Osipanje stanovništva, u potrazi za poslom i modernim gradskim životom, započelo je još pre rata, a nakon poslednjeg rata u BiH u selu su ostale tek dve starice, od kojih jedna čuva i ključ crkve.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Crkva Sv. Nikole uzdiže se iznad napuštenog sela Kotezi, u kamenu hercegovačkih planina. Osipanje stanovništva, u potrazi za poslom i modernim gradskim životom, započelo je još prije rata, a nakon posljednjeg rata u BiH u selu su ostale tek dvije starice, od kojih jedna čuva i ključ crkve.

Inat starine

Iako znatno oštećena i ruševna, minaret džamije Muje Kotezlije, u selu Kotezi kod Ljubinja, još uvijek prkosi vremenu. Sagrađena je u 15.veku i smatra se najstarijom džamijom na ovim prostorima. U džamiji nema verskih obreda – nema ko da klanja, jer nema stanovništva, osim dve starice, katolkinje, koje se, osim o lokalnoj crkvici, brinu i o Mujinoj džamiji.

Bosnien und Herzegowina - Safari durch das alte Herzegowina (DW/Z. Ljubas) Iako znatno oštećena i ruševna, minaret džamije Muje Kotezlije, u selu Kotezi kod Ljubinja, još uvijek prkosi vremenu. Sagrađena je u 15. stoljeću i smatra se najstarijom džamijom na ovim prostorima. U džamiji nema vjerskih obreda – nema ko da klanja, jer nema stanovništva, osim dvije starice, katolkinje, koje se, osim o lokalnoj crkvici, brinu i o Mujinoj džamiji.

Izvor: Dojče Vele / www.dw.com