Investitori iz Amerike, Rusije, Portugalije i Belgije svoj novac žele da ulože u izgradnju domova za stare, hotela, vrtića i banja u Republici Srpskoj, a među perspektivnim destinacijama vide Banjaluku, Kneževo, Trebinje i Teslić i Jahorinu.

Ništa manje pažnje stranaca ne privlači ni plodno zemljište na području Lijevče polja, ali i devastirani poslovni objekti, u koje ne treba mnogo ulagati. Pojedini investitori za dobru lokaciju ne žale čitavo bogatstvo, samo je potrebna dozvola lokalnih zajedica, koje su do sada, uprkos pokazanom interesovanju, često ostale skrštenih ruku.

Da je tako svjedoči i vlasnik banjalučke agencije za nekretnine „Senzor“ Manojlo Popović, koji, kao predstavnik RS, ne propušta gotovo nijedan sajam i konferenciju nekretnine i investicije u svijetu.

– Nedavno su na jednom sajmu investicija Moskovljani izrazili želju da prave dom staraca u Banjaluci. Za izgradnju manjeg doma, banje i hotela, ali u Kneževu zainteresovani su naši ljudi koji žive i rade u Americi. Oni su spremni da uz pomoć Amerikanaca ožive ovu izrazito nerazvijenu opštinu – kazao je Popović, dodajući da je studija svjetskih stručnjaka pokazala da je Kneževo ravno Zlatiboru.

Prema njegovim riječima na zahtjev potencijalnih investitora iz Rusije i Amerike poslate su fotografije i ostali materijal. Oni bi uskoro, kaže, trebalo da dođu u Srpsku.

– Za ulaganja u Srpsku zainteresovani su i Portugalci. Sa svim tim informacijama upoznao sam i nadležne u RS, koji nisu krili oduševljenje, pa ćemo zajedničkim snagama pokušati da planove pretočimo u djela – kazao je Popović.

Dodao je da gradnja hotela i vrtića u Trebinju i na Jahorni, staračkih domova u Banjaluci i Kneževu, te ostalih projekata zavisi od dobre volje predstavnika lokalne vlasti.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je ova opština na raspolaganju svim investitorima iz bilo koje zemlje da dolaze.

– Svi zahtjevi stranih investitora se razmatraju, a čim bude neka konkretna ponuda za izgradnju stanovnici će biti obaviješteni – rekao je Petrović.

Da su svi investitori dobrodošli potvrdio je i načelnik opštine Kneževo Goran Borojević.

– Ova opština će izaći u susret svim investitorima ukoliko se odluče da dođu u Kneževo, koje vapi za svakim radnim mjestom – kazao je Borojević.

Dodao je da bi ovoj opštini mnogo značio još jedan vrtić, jer su gotovo sva mjesta u postojećem popunjena.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže da je u posljednjih pola godine povećano interesovanje stranih investitora, posebno kad je u pitanju sarajevsko-romanijska regija.

U Istočnom Novom Sarajevu ovih dana pregovaramo sa dva potencijalna investitora, koji bi uložili novac u izgradnju dva luksuzna hotela na teritoriji ove opštine – kazao je Ćosić i dodao da jedan od potencijalnih investitora dolazi iz Belgije.

Izvor: ekapija.ba