Rivijera u Budvi više nije raj za građevinare. Prethodnih godina vlasnici agencija imali su pune ruke posla, mahom sa ruskim kupcima, kojima cijena nije bila problem. Iako je i ove godine opština Budva izdala pozamašni broj građevinskih dozvola, pitanje je kome će, po cijeni od 1600 evra za kvadrat, prodavati novoizgrađene objekte.

 

“Zaboravio sam već kada je neko došao u agenciju sa, recimo, 100.000 evra, da bi kupio nekretninu”, kaže Dušan Ranković, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

“Slabo se prodaju i stanovi i kuće, ali i zemljišta. I nova i ona starija”.

Najatraktivnije su vile u blizini plaže Jaz, u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200 hiljada do 300 hiljada evra. Porez na nekretnine jedan je od razloga zašto iz Crne Gore odlaze kupci.

Ekonomska kriza i nerealno visoke cijene nekretnina, kao i veliki broj novoizgrađenih objekata razlog su pada prodaje.

“Nedavno mi se požalio jedan Rus, koji ima 7 stanova, da ih sve prodaje. Kupio ih je po ceni od 3500 evra po kvadratu, a sada ih prodaje za 1600. Nakupilo mu se 25 hiljada evra poreza pa je odlučio sve prodati”, rekao je stanovnik Budve.

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealno visoke cene koje su vredile pre dve-tri godine su odbile i one koji bi hteli trgovati.

U Budvi ističu da je neizvjesno kada će situacija biti bolja. Ali, pojedinci i dalje tvrdoglavo drže cene koje nema ko da plati. I, što je  zanimljivo – i dalje grade.

Sudeći po broju građevinskih dozvola koje je opština Budva izdala investitorima u zadnje vreme, na jesen će započeti gradnja mnogih novih objekata. Uz same puteve i parkove.

Izvor: Nezavisne novine