Nema velikih zahtjeva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature

RUKOLA je kod nas manje poznato lisnato povrće koje se posljednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata. To je jednogodišnja zeljasta biljka čiji listovi imaju gorak ukus. Spada u grupu ljekovitog povrća i stimulativno djeluje na želudac i crijeva. Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100 g), mineralne materije i vlakna.

Za rukolu se kaže da je skromna biljka. Nema velikih zahtjeva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature. Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vjetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cijele godine.

Rezultat slika za rukola

Agrotehnika, takođe, nije zahtjevna. Osnovnu obradu treba uraditi na dubini od 20 cm. Pošto se proizvodi direktnom sjetvom, zahtjeva kvalitetnu površinsku obradu. Vrlo sitno sjeme se sije sukcesivno, a sjetva počinje u martu i traje do oktobra. Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm. Za jedan hektar potrebno je do dva kilograma sjemena. Njega usjeva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.

Listovi se mogu brati nakon 40 dana od sjetve, kada je rozeta lijepo formirana. Na kvadratni metar prinos je do dva kilograma.

 

Izvor: Večernje novosti