Посљедњих година Требиње постаје град који привлачи бројне режисере, филмске и телевизијске екипе.

Здравко Шотра, Емир Кустурица, Срдан Голубовић само су нека од имена, чија су велика остварења снимана управо у Требињу. Љепоте овог града привукле су и екипу РТВ Војводине, која је претходних дана снимала путописну репортажу о овом граду.

Ко једном дође у Требиње, по правилу се опет врати. Овако своју причу о Требињу почиње Горан Вукчевић, редитељ РТВ Војводине. Има нешто сасвим мистично што човјека вуче овом граду, то доказују сви који су уживали у кафи испод стогодишњих платана, уживали у чарима Требишњице, купили ђаконије на пијаци која је јединствена, али и обишли Херцеговачку Грачаницу, с које се Требиње види као на длану…

Тако је било и са Вукчевићем, који је 2009. направио путопис о Требињу, који се звао „Поглед са Леотара“. Ово је на неки начин и наставак пројекта, за који аутори нису имали дилеме. Како истичу, Требиње је лијеп и инспиративан град, музеј на отвореном, гдје свака улица и сваки камен прича посебну причу и чува вијековну традицију.

– Ова документарна емисија требало би да представи најљепше од Требиња. Иначе прва асоцијација на Требиње је љепота града и околине, насљеђе, Дучић, који је синоним за Требиње као што је Бранко Радичевић синоним за Сремске Карловце, тако да ово радимо под радним називом Дучићево Требиње. Снимање ссмо почели са Грачанице, а Требиње представљамо кроз историју традицију и личности које су обиљжиле историју овог краја – каже Вукчевић.

За редитеља је највећа дилема била како да направи селекцију бројних знаменитости Требиња. Жеља је била да се обједине све посебности овог краја. Да је све пажљиво планирано говори и сам термин снимања, у јесен, када и природа овдје даје боје које се мало гдје могу видјети, под сјајем херцеговачког сунца, али и изразито плавог неба.

– Требиње има бројне споменике, знаменитости и то није ни мало смјестити у једну емисију од 45 минута. Ишли смо у Попово поље и у спомен цркву Светог Василија Отрсошког. Затим смо жељели да представимо богату понуду ароматичног биља овог краја, медитеранског воћа које нигдје нема таква својства као овдје, збирку коју је Дучић оставио свом граду,а која још није угледала свјетлосот дана – каже Вукчевић.

Један простор посебним свакако чине и његови становници. Управо су Херцеговци инспирација и за сценаристу овог докуменатарца Борислава Хложара. Стара изрека каже да је Херцеговина сваког населила, а себе није раселила. А Херцеговину и Војводину, између осталог, повезује и прича о бројним колонистима са овог подручја. За Хложара, овај филм, наставак је серијала управо о тим људима.

– Један од саговорника у емисији о колонизацији био је управо човјек из оклине Требиња који је као дијете дошао из ове љепоте и дивоте у једно мјесто у оклини Сечња, један доста неплодан крај. Када је као одрастао човјек дошао у Требиње, питао је родитеље да ли су они кажњени или нагарђени тиме што су напустили овај крај. Иначе, радујем се што сам дошао у Требиње, а планирам да направим још један серијал и узроцим и исходима те колонизације, која чини ми се није свима баш сасвим јасна – каже Хложар.

Каменита Херцеговина поносно пркоси времену, јер сваки корак у земљи Светог Василија је нешто посебно, нешто што треба да се доживи. Документарни филм о Требињу, требало би да буде завршен до краја године. Премијера ће бити на РТВ Војводине, након чега ће бити представљен и публици у Републици Српској.

 

Извор: РТРС