Стотину до три стотине марака казне возаче очекује ако буду причали на телефон током вожње. Иста казна је ако немају појас за воланом. 400 до 1000 марака мораће да плате ако на првом сједишту буду возили дијете млађе од 12 година.

Дозвољена количина алкохола у крви смањена са два на један и по промил. Сви који буду возили више од 30 километара на сат преко дозвољеног платиће исту казну. То су само неке од измјена закона о безбједности саобраћаја који је у бх. Парламенту прошао прво читање.

Возачи ће морати да забораве на прављење прекомјерне буке и шкрипе код наглог повећања брзине. Четрдесет марака возачи ће платити ако на мјесту сувозача буду имали пијану особу.

Пјешаци који прелазе улицу са слушалицама у ушима платиће исту казну, а исто је и са коришћењем мобилних телефона. Мотористи ухваћени без кацига платиће десет марака више. Стручњаци подржавају измјене, али ипак тврде да кроз законске одредбе треба и превентивно дјеловати.

“Нисмо поново законски добили одредбу како наплатити казне, јер знамо да само у Републици Српској имамо лице које је дужно 23 хиљаде марака за казне”, каже Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја.

Док се неко од парламентараца не сјети и те ставке – у приједлогу новог закона уведене су и нове казне за бициклисте. Ноћу не смију на улицу без свјетлосног прслука. Кажњиво је и ако испуштају управљач из руку или кад, током вожње, сконе ноге са педала.

Ако возите бицикл не смијете да имате слушалице у ушима. Није дозвољено ни коришћење мобилних телефона. Кациге ипак нису проблем, тако да бициклисти могу и без њих да се возе.

Извор: atvbl.com