Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske u proteklih osam mjeseci je dobro, što potvrđuje smanjenje stope opšteg kriminaliteta za 10 odsto, jedan je od zaključaka kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Trebinju kome je prisustvovao ministar Radislav Jovičić.
Na sjednici proširenog kolegijuma analiziran je izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za period januar-avgust i aktivnosti policije u narednom predizbornom periodu.

U saopštenju Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje navodi se da je na sastanku istaknuto da je na području Republike Srpske za osam mjeseci ove godine evidentirano 5.957 krivičnih djela, a u istom periodu prošle godine 6.625.

Na sastanku je rečeno da je smanjen i broj krivičnih djela protiv imovine i drugih krivičnih djela.

„Osim smanjenja broja krivičnih djela za 10 odsto, smanjen je i broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 18,7 odsto, odnosno evidentirano je 4.753 prekršaja ili za 1.105 prekršaja manje nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 5.858 prekršaja javnog reda i mira“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je rečeno da je za 11,5 odsto smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, podsjećajući da je za osam mjeseci evidentirano 77 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a u istom periodu prošle godine 87 takvih saobraćajnih nezgoda.

„Imajući u vidu da je 12. septembra počela predizborna kampanja, na Kolegijumu su razmatrane i aktivnosti policije u narednom periodu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je na nivou MUP-a Republike Srpske formiran Izborni štab koji će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, pratiti sve aktivnosti koje se odnose na bezbjednost.

Ministar je naložio da sve aktivnosti policije u predizbornom periodu moraju biti profesionalne, a postupanje policije u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

Izvor: Srna