Vlada RS pripremila je odluku o finansiranju i treće procedure vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća, jer bebu ne mogu dobiti prirodnim putem, i ovaj dokument biće jedan od prvih koji će se naći pred ministrima budućeg saziva Vlade Srpske!
 
Ovu informaciju potvrdila je i aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović koja je istakla da joj je žao što odluka nije usvojena u njenom mandatu, ali da je urađeno sve kako bi finansiranje još jednog besplatnog pokušaja vještačke oplodnje vrlo brzo počelo.
– To bi trebalo da bude usvojeno već početkom sljedeće godine, jer smo odluku pripremili, a nove pokušaje vantjelesne oplodnje finansirala bi Vlada RS. Namjera je da uključimo i opštine u taj projekat i da one učestvuju gdje god je to moguće – kazala je Cvijanovićeva.
 
Postupkom vantjelesne oplodnje, u proteklih 13 godina koliko se u RS sprovodi, rođeno je više od 400 beba. Primjera radi, postupkom vantjelesne oplodnje tokom 2012. godine rođena je 171 beba, a u 2013. godini 184 žene su ostale u drugom stanju.
– Zahvaljujući ovom postupku usrećili smo 420 porodica u RS, napunili nekoliko grupa u vrtićima i odjeljenja u školama. To je sigurno impozantan broj za naše malo društvo – kazala je Cvijanovićeva.
Kriterijumi u posebnom pravilniku
 
Banjalučanka Jelica Vučinić, jedna je od stotina žena u RS, koja je nakon drugog pokušaja vantjelesne oplodnje ostala u drugom stanju.
– Moj suprug i ja smo pet godina bili u braku, ali i pored silne želje, brojnih pokušaja i medicinskih pregleda, nismo uspjeli da dobijemo dijete prirodnim putem. Odlučili smo se na medicinski potpomognutu oplodnju i nakon drugog pokušaja ostala sam trudna. Svaki par koji ne može imati djecu, zna kolika je sreća kada nakon godina bezuspješnih pokušaja konačno dobijete pozitivan rezultat. Sada sam u sedmom mjesecu trudnoće i zajedno sa suprugom željno iščekujem termin porođaja – ispričala je Vučinićeva.
Tridesetogodišnja Lejla Suljić se, takođe, odlučila na pokušaj začeća vantjelesnom oplodnjom, a iako je prvi pokušaj bio neuspješan, nada se da će više sreće i uspjeha imati poslije druge procedure.
– Mom nevjenčanom suprugu je utvrđen sterilitet. Zajedno smo već dugo i to nije narušilo našu vezu, ali želimo da je ipak krunišemo djetetom, pa smo se odlučili na vještačku oplodnju, kad već ne možemo začeti prirodnim putem – kazala je Suljićeva.
Fond zdravstvenog osiguranja RS trenutno finansira dvije procedure vantjelesne oplodnje. Krajem 2011. godine počelo je finansiranje drugog pokušaja, dok je do tada, počevši od 2007. godine, finansirana samo jedna procedura. Pojedine lokalne zajednice, poput Banjaluke i Zvornika, finansiraju i treći pokušaj.
Inače, fond je od 2007. godine pa do kraja avgusta 2014. odobrio ukupno 1.807 zahtjeva za prvi pokušaj, dok je od uvođenja finansiranja i drugog pokušaja,
odobreno 600 zahteva.
Kriterijumi kako da parovi ostvare ovo pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja precizirani su posebnim pravilnikom. Zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća, a neophodno je dostaviti dokaze i potvrde o utvrđenom sterilitetu, te da je par u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dvije godine.
Podrška bračnim parovima
 
– Ugovor za pružanje ove usluge osiguranicima fonda zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom “Medico’s“ iz Banjaluke, koja je za sada jedina u RS u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja. Jedna procedura košta oko 5.500 KM – podsjetila je portparolka FZO RS Darija Filipović Ostojić.
U ovoj javnoj ustanovi ocjenjuju da je uvođenjem dva postupka vantjelesne oplodnje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja unaprijeđeno reproduktivno zdravlje u RS i time pružena značajna pomoć bračnim parovima, koji prirodnim putem ne mogu dobiti dijete.
– Fond će nastojati i ubuduće da bude podrška svim bračnim parovima i u skladu sa raspoloživim sredstvima razmotrićemo svaku inicijativu, posebno onu koja doprinosi povećanju nataliteta u RS – poručili su iz FZO RS.
 
U FBiH finansiraju jednu proceduru
 
Republički zavod za zdravstveno osiguranje Srbije finansira takođe dva pokušaja vantjelesne oplodnje, dok se u Federaciji BiH finansira samo jedna procedura, a za eventualno drugi pokušaj bračni parovi mogu kantonalnim zavodima podnijeti zahtjev za refundaciju.
FZO RS u potpunosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama od 41. do navršene 42. godine finansira se 50 odsto troškova. Onim starijim od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, fond refundira sve troškove.
Izvor: pressrs.ba