Производња електричне енергије у Термоелектрани „Гацко“ за сада није упитна, али би у зимском периоду могли остати без довољних количина угља, јер се касни са откривком због оспореног поступка јавне набавке, рекао је директор Рудника и термоелектране „Гацко“ Бошко Козомара.
 

Он је јуче на конференцији за новинаре у Гацку рекао да Термоелектрана има откривених количина за два мјесеца континуираног рада, напомињући да се са откривком касни шест мјесеци.

„Предузели смо све заком прописане процедуре да бисмо на вријеме обавили преговарачки поступак, међутим дошло је до жалби извођача који није био задовољан нашом тендерском документацијом и захтјевима“, навео је Козомара.

Он је додао да су сагласност добили и од „Електропривреде Републике Српске“ и од Владе, али да нису успјели да спроведу тендер.

Помоћник директора РиТЕ „Гацко“ Срђан Миловић каже да на депоу Термоелектране има око 100.000 тона угља, што је довољно за два мјесеца континуираног рада.

Према његовим ријечима, рудник посједује крупну механизацију која није погодна за овакав вид откривке и зато долази до кашњења у производњи угља.

Миловић је истакао проблем који је произвела Канцеларија за разматрање жалби у Сарајеву, „директно кршећи Закон о јавним набавкама, чиме је онемогућила РиТЕ спровођење тих радова“.

„Не ради се о самовољи управе предузећа. Тендерски документи сачињени су у складу са пројектном документацијом. Управа ће морати по неком хитном поступку да ријеши новонастали проблем јер је првенствено одговорност људи који руководе да се не смије обуставити производња“, каже Миловић.

Он истиче да би у случају обустављања производње наступила велика материјална штета, што би проузроковало и директну кривичну одговорност људи који управљају предузећем.

„Материјална штета је већ наступила одлукама Канцеларије које су биле незаконите“, тврди Миловић.

У Управи предузећа кажу да, што се тиче производње електричне енергије, годишњи план у ТЕ „Гацко“ неће бити испуњен, али се вјерује да ће то бити око десет процената мање, захваљујући доброј погонској спремности постројења.

 

Извор: СРНА