Švajcarska bi mogla da postane prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati platu bez obzira na to rade li ili ne.

 

Švajcarski građani za šest mjeseci izlaze na birališta i na referendumu će glasati da li su saglasni s prijedlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mesečni dohodak.

Prijedlog je da temeljna plata iznosi 2.500 franaka za odrasle (2.300 evra svaki mesec), dok bi penzioneri i deca dobijali manje.

Ideja je da građani više svoga vremena mogu da posvete stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da celo vreme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne finansijske potrebe za hranu, komunalije…

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 evra. Finci su najavili da će pilot-projekt početi 2017. godine.

Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli u Holandiji.

Bauk kruži Evropom – bauk plate bez motike, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marks i Engels.

Da bi finansirala temeljni dohodak, Švajcarska bi morala da uvede veće poreze za najbogatije.

Podsetimo da su Švajcarci u poslednje dve godine na referendumu odbili najnižu mesečnu platu (3.140 evra) i ograničenje plata menadžerima.

 

Izvor: B92