Vikend iza nas brojni stanovnici Hercegovine i gradova u široj regiji sa nestrpljenjem su dočekali kako bi iskoristili priliku za posjetu novootvorenom Akva parku u Gradu sunca nadomak Trebinja.

Akva park, smješten u takozvanom istočnom krilu Grada sunca, sa radom je počeo u četvrtak i do sada ga je pohodilo nekoliko hiljada posjetilaca.

Dok prilazite kompleksu još nedovršenim putem (nešto manje od jedan kilometar dobre podloge čeka na asfaltni sloj) nemoguće se oteti utisku da je na ovom mjestu do prije dvije godine bio najljući hercegovački krš i da su najave vlasnika koncerna Swisslion o gradnji najvećeg akva parka u regiji i pratećih sadržaja većini zvučale kao segment iz filmova naučne fantastike. Dovoljno za početak, za nemilosrdan osjećaj ponosa da je i u našoj sredini moguće doživjeti napredak i to ne beznačajan. Grad sunca je zdanje koje će u godinama pred nama u ove krajeve privući ozbiljan broj turista, a to je očigledno već na parkingu kompleksa na kome ćete pronaći značajan broj automobila sa registarskim oznakama stranih država, doduše najviše susjednih, ali tek smo na početku…

Na ulasku skupljamo prve utiske. Ulaznice, o kojima se mnogo pričalo prethodnih dana, kupujete na šalteru prije ulaska u kompleks. Automobil ćete parkirati unutar kompleksa ukoliko on prethodno nije popunjen, kao što je slučaj bio juče. Cijena ulaza je 20 KM za odrasle, djeca do 7 godina ulaze besplatno, dok omladina od 7 do 18 godina plaća ulaz 15 KM. Za lokalno stanovništvo važi popust od 25% koji se utvrđuje ličnom kartom na uvid ljubaznom osoblju.

Malu konfuziju izazvala je najava da će prvih sedam dana ulaz biti besplatan, a potom i ukidanje poludnevnih karata koje su bile nešto povoljnije, ali su prodavane samo prvi dan. Ako uporedimo cijene sa akva-parkovima u susjednim državama utisak je da je cijena ulaza izuetno popularna, što baš i ne znači da će se lokalno stanovništvo “bućkati” svakodnevno u ovom zdanju, jer je to luksuz koji sebi ne mogu priuštiti ni u mnogo razvijenijim zemljama u svijetu.

Kada ste obavili formalnosti oko ulaza u prilici ste da birate gdje da se smjestite. Plaćenom ulaznicom riješili ste brige sa ležaljkama, suncobranima, klub stolovima koji prate komplet od dvije ležaljke, a na usluzi su vam i stolice. Ne morate lutati, ljubazno osoblje vam je na raspolaganju kako biste pronašli slobodno mjesto. Iako je više od hiljadu ljudi bilo unutar kompleksa nismo imali problem sa smještajem.

Najviše kupača okuplja takozvano “veliko jezero” koje plijeni na samom ulasku u kompleks. Uz veliko jezero je i bazen sa dubinom vode od oko 1,70 metara i tu su već prvi tobogani koji privlače i mlade i nešto starije. Zanimljivi su jer imate opciju zatvorenog i otvorenog tobogana, nešto kraće dužine ali velike visinske razlike tako da kupači bivaju na interesantan način “katapultirani” velikom brzinom u vodu.

U blizini ovog bazena nalazi se i polazna rampa za “splash safari” na koji krećete uz pomoć gumene podloške koju ćete pronaći duž ove adrenalinske rute. “Splash safari” mogu koristiti svi posjetioci do 150 kg težine i viši od 120 centimetara. Pedesetak metara dalje je bazen za najmlađe, sa adekvatnim sadržajima za djecu do sedam godina.

Takoreći nizvodno (šest bazena spojeno je međusobno vodenim kanalima) nalazi se dodatni kompleks tobogana za nešto mlađe i druga stanica “splash safarija”, sa koje polazite dalje nizvodno na put do velikog bazena namjenjenog za odrasle. Uz ovaj bazen smješten je i ugostiteljski objekat u kome možete da popijete i alkoholna pića i koktele, dok u objektima koji gravitiraju sadržajima za najmlađe imate na raspolaganju bezalkoholna pića, grickalice, sladolede, kafu, pivo … Cijene nešto više od onih u centru Trebinja i značajno niže u odnosu na ista zadovoljstva na obližnjem Jadranu, uz ugođaj koji je zaista izuzetan. Kafu ćete popiti po cijenama od 1,60 do 2 KM, za voćni sok treba izdvojiti 2 KM, Coca Cola u limenci košta 3 KM, pizza 8 KM, palačinke 2,5 KM, Nikšićko pivo od 3 do 3,50 KM, voda u pakovanju od 0,5 litara je 1,80 KM.

“Oduševljeni smo ponudom i kompletnim akva parkom. Ovo je izuzetna stvar za Trebinje. Dolazili smo povremeno u Trebinje u šoping, ali sada smo sigurni da ćemo dolaziti češće”, govori gotovo u glas mladi par iz Nikšića koji pauzu od kupanja i tobogana provodi u kafeu sa pogledom na “splash safari”.

“Mi smo se zaputili iz Istočnog Sarajeva na vikend u Trebinje kako bi uživali u kupanju u akva-parku i malo obišli grad. Impresije su fantastične. Svaka čast čovjeku koji je imao viziju da uradi ovako nešto. Mislimo da svi profitiraju sa ovim, i vlasnik i lokalna zajednica i svi mi koji ćemo sigurno češće posjećivati ovaj kraj”, rekao je za naš portal Goran, koji je sa porodicom stigao na vikend turu u Hercegovinu.

Uz veliki bazen, koji je najniža tačka akva parka, smještena su dva adrenalinska tobogana dužine oko 200 metara. Jedan je otvoreni i na njemu ostvarujete nešto manju brzinu spuštanja u odnosu na zatvoreni tobogan koji vas u potpunom mraku katapultira velikom brzinom u bazen. Par minuta vam je potrebno da se popnete na visoku konstrukciju na kojoj se nalazi polazna tačka za ove tobogane, a svega 30 do 40 sekundi traje vaš put nazad.

“Nevjerovatan osjećaj! Ovo je pravi adrenalinski tretman”, govori za naš portal Dejan iz Trebinja.

Moramo naglasiti da se unutar kompleksa puno pažnje poklanja sigurnosti posjetilaca. Sve značajne tačke unutar kompleksa, bazene, ulaske i izlaske sa tobogana, kontroliše obezbjeđenje objekta.

Na uzvišenju iznad velikog jezera su opet sadržaji za najmlađe, vodena igraonica i ulaz u Dino park, koji radi od 18 do 21 čas. Dino park plijeni zaista realnim replikama dinosaurusa i drugih pripadnika životinjskog carstva. Kutak kojim se najmlađi zaista oduševljavaju. Dvije igraonice smještene su u dino parku i dostupne su svim posjetiocima.

Ovdje smo impresije podijelili sa četvoročlanom porodicom iz Beograda koja je u Trebinje stigla iz Budve.

“Pobegli smo od gužve sa mora. Već smo nedelju dana u Budvi i iskoristili smo dan za izlet do Trebinja. Akva park je odličan. Sve pohvale. Naredno leto možda dođemo ovde na višednevni odmor jer je u odnosu na Jadran sve mnogo pristupačnije, a hercegovačko sunce i ovi sadržaji ovdje nisu ništa lošiji od onoga što imamo na moru. Kada tome dodamo odličnu ponudu u restoranima u gradu i pristupačne ljude mislimo da smo pronašli naše drugo more”, zaključuju ovi Beograđani.

Akva park u Gradu sunca radi svakodnevno od 10 do 20 časova, iako je prvobitno bilo planirano da radi do 18 časova.

Svakako da su uređeni sadržaji koji su dostupni posjetiocima samo prva faza ovog kompleksa, a sakrivena od pogleda kupača je i brojna mehanizacija koja radi na dovršetku započetih sadržaja (hotel, apartmani, VIP restoran u obliku grandioznog broda, itd), a najavljen je i skori početak gradnje Varoš-čaršije koja će značajno upotpuniti ponudu Grada sunca. U okviru kompleksa za sada imate na raspolaganju uz ugostiteljske objekte i Swisslion-ovu Slatku kuću i mjenjačnicu, a ne sumnjamo da će se do sljedeće sezone ovdje naći i drugi sadržaji koji će boravak u ovoj oazi učiniti dodatno ugodnim.

Izrazito vizionarski opsjednut, predan i neumorno posvećen vlasnik koncerna Swisslion dokazao je da nešto što na prvi pogled izgleda nemoguće u relativno kratkom roku može da postane stvarnost na zadovoljstvo mnogih. Put koji je prošao ovaj preduzetnik lako može postati pokretačka snaga i vjetar u leđa i drugim investitorima jer ovaj kraj ima izuzetne potencijale kada je u pitanju turizam.

Ako analiziramo brojne primjere u svijetu gdje su i pustinje pretvarane u elitne turističke destinacije, ne možemo se oteti utisku da je pred Trebinjem izuzetna prilika, koja će nadamo se, na radost svih, biti iskorištena. Svakako da globalni i regionalni trendovi idu u prilog ovoj tvrdnji.

Grad sunca, Trebinje 30.07.2017.

Više hiljada posjetilaca ovog vikenda okupiralo je novootvoreni akva park istočnog kompleksa Grada sunca u Trebinju.Više detalja čitajte sutra u opširnoj reportaži koju pripremamo za vas

Posted by Hercegovina Promo on Sonntag, 30. Juli 2017

B.S. / Hercegovina Promo, jul 2017.