Gradonačelnik grada Trebinja Mirko Ćurić obišao je danas radove na rekonstrukciji pravoslavnog duhovnog centra Mrkonjići pored Trebinja.

Prema podacima nadzornih organa dinamika rodova ide odlično, u toku su dvije faze od ukupno tri koje su planirane.

„Grad Trebinje je za realiziaciju ovog projekta planirao 900 hiljada maraka“ , rekao je Mirko Ćurić i dodao da se radi o itekako značajnom projektu kako za Trebinje tako i cijelu Hercegovinu i Repbuliku Srpsku.

U toku su i razgovori sa vlasnicima okolnih imanja oko toga da se proširi kompleks u Mrkonjićima, jer je riječ o projektu koji će sigurno privući ogromnu pažnju vjernika koji će dolaziti u posjetu, ali i u boravak ovom duhovnom centru.

„Iako je prvobitno realizacija rekonstrukcije planirana kroz tri projekta može doći i do proširenja ukoliko se pokaže da postoji potreba za tim“, rekao je Ćurić

Mještani sela Mrkonjići kažu da su veoma zahvalni svima koji su  pružili podršku na rekonstrukciji ovog duhovnog centra, a posebno Vladi Srbije koja je prva pružila podršku u ovom projektu.

U Mrkonjićima trenutno boravi osam porodica.

Ukupna vrijednost projekta je 2,5 miliona maraka, pri čemu bi u narednom periodu Vlada Republike Srpske trebalo da odobri 800.000  maraka.

Završetak radova na rekonstrukciji pravoslavnog duhovnog centra Mrkonjići očekuje se naredne godine.

Pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostoškog, prostiraće se na oko 800 kvadratnih metara korisne površine.

 

 

HP, januar 2020.