Drugo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru opravdalo je sva očekivanja, a sudeći po reakcijama publike mnoga je i nadmašilo.

Preko 20.000 gledalaca uživalo je u preko dva sata spektakularnih skokova, u izvođenju najboljih svjetskih skakača i skakačica.

Na kraju, kraljica i kralj Starog mosta postali su Lysanne Richard i Michal Navratil.

redbull4

Još od prijepodnevnih sati, rijeke ljudi su se počele spuštati prema plaži ispod Starog mosta. Do početka takmičenja u 13h, svi prilazi mostu bili su zakrčeni, a 20.000 gledalaca je preplavilo cijeli prostor ispod i oko mosta.

Prije takmičenja, mladi muzičari iz Mostar Rock škole suna Starom mostu izveli možda i najveću himnu Mostara, Šantićevu „Eminu“, što je nagrađeno velikim aplauzom.

A potom je uslijedilo ono što su ljubitelji skokova u Mostaru i cijeloj BiH mjesecima s nestrpljenjem iščekivali: sedmo takmičenje sezone 2016 Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Atmosfera na plaži ispod Starog mosta je proključala već pri predstavljanju takmičara, i takva je ostala sve do kraja. U preko dva sata fantastičnih skokova i akrobacija od kojih zastaje dah, ni publika nije ostala dužna skakačima, nagrađujući svaki njihov skok gromoglasnim aplauzima.

U takmičenju muškaraca, pobjednik je češki skakač Michal Navratil. On je ponovio senzaciju sa prethodnog takmičenja u Walesu, kada je nedugo nakon operacije koljena ostvario svoju prvu pobjedu u Prvenstvu. Stari most je ostao neosvojiva tvrđava za Britanca Garyja Hunta. Aktuelni prvak i najuspješniji skakač Svjetskog prvenstva ni ovog puta nije uspio doći do pobjede u Mostaru i morao se zadovoljiti drugim mjestom.

Kao i prošle godine, treće mjesto u Mostaru pripalo je Davidu Colturiju (SAD).

redbull3

Čast da postane prva pobjednica takmičenja žena na Starom mostu pripala je Lysanne Richard. Kanađanka je nakon prvih rundi skokova jučer bila tek peta, ali je fantastičnim skokom danas uspjela izbiti na čelo.

Drugo mjesto je osvojila Cesilie Carlton (SAD), dok je trenutno vodeća u prvenstvu, Australka Rhiannan Iffland, bila treća.

U pauzi između dvije runde skokova, publiku je oduševio revijalni nastup jedne druge vrste skakača. Padobranci iz Red Bull Skydive Teama su se, nakon kratkog kruženja visoko u zraku, sjurili naniže, prošli ispod luka Starog mosta i sletili u Neretvu, što je izazvalo prave ovacije.

red-bull-cliff-diving-mostar-2016

Poseban trenutak u toku takmičenja desio se nakon skoka Orlanda Duquea, kada je ovaj legendarni Kolumbijski skakač u ime Red Bulla uručio priznanje za 65 godina početka bavljenja skokovima jednoj drugoj legendi – Emiru Baliću, najčuvenijoj mostarskoj lasti.

Bio je to dirljiv prizor: dvije skakačke veličine i stari prijatelji, dvije epohe i dva stila zajedno na čuvenom mostu, ujedinjeni u istoj velikoj ljubavi – skokovima.

 

Izvor: avaz.ba