Tešanj, Teslić, Žepče, ali i ostali manji gradovi u ovom dijelu BiH slobodno se mogu nazvati preduzetničkim centrima u kojima, pored porodičnog biznisa, cvjetaju i strane investicije.

U vrijeme recesije i krize u Evropi i svijetu u gradićima sa samo nekoliko hiljada stanovnika na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine cvjeta preduzetništvo i biznis. Tešanj, Teslić, Žepče, ali i ostali manji gradovi u ovom dijelu BiH slobodno se mogu nazvati preduzetničkim centrima u kojima, pored porodičnog biznisa, cvjetaju i strane investicije.

Industrijske zone, veliki broj trgovačkih centara, malih i srednjih preduzeća, mali broj nezaposlenih osoba odlike su ovih malih gradova.

Podsjetimo, područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) je razvojna incijativa tri bosanskohercegovačke opštine Teslić, Tešanj, Žepče, a prema FDI magazinu, koji je u grupaciji Financial Timesa, ovo područje je proglašeno jednim od deset među glavnim evropskim investicionim lokacijama južne Evrope.

Da je tako, uvjerila se i ekipa Anadolu Agency (AA) koja je posjetila ove gradove.

Fabrike na ulazima u grad, trgovački centri, mnoštvo radnji, ali i poluprazne bašte lokalnih kafića dokaz su da se u ovim gradovima itekako radi.

– Stalni rast broja zaposlenih –

Načelnik opštine Tešanj Suad Huskić kazao je da ova opština trenutnim ekonomskim kretanjima ima prilično dinamičan razvoj.

“Mi, kao opština, nismo orjentisani na velike sisteme koji bi zapošljavali veliki broj stanovnika, ali imamo razvijenu i automobilsku industriju i prehrambenu, preradu tekstila, drveta i drugih”, pojasnio je Huskić.

Prema njegovim riječima, malo je opština u BiH koje se mogu pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvoza.

„Prije četiri godine izvoz je bio 185 miliona konvertibilnih maraka, a 2013. godine izvoz je dostigao cifru od 325 miliona konvertibilnih maraka i 70 posto tog izvoza čini tržište zemalja Evropske unije (EU)”, pojasnio je tešanjski načelnik.

Još jedan od pokazatelja ekonomskog razvoja ove opštine je svakako broj zaposlenih osoba.

“Samo u 2013. godini mi smo imali, prema podacima Privredne komore ZDK, otvaranje novih 460 radnih mjesta”, kazao je Huskić.

On pojašnjava da je na ovom području bilo i nekoliko stranih investicija koje su povećale broj zaposlenih osoba i izvoz, ali da je ova opština, ipak, pored stranih investicija, opredijeljena na reinvestiranje postojećih privrednih subjekata.

“Mi smo već godinama opredijeljeni na razvoj poslovnih zona i prve poslovne zone na području opštine Tešanj su razvijane još prije 2000. godine”, poručio je Huskić.

Direktor  kompanije MANN+HUMMEL BA iz Tešnja Smail Ramović rekao je za AA da je ova kompanija svjetski proizvođač filtera za autoindustriju sa sjedištem u Njemačkoj.

“Kompanija ima više od 50 fabrika širom svijeta, a jedna od njih je i u BiH. U Tešnju radi oko 570 radnika. Mi smo dio koncerna od 2005. godine. Više od 95 posto ukupne proizvodnje se plasira uglavnom na zapadnoevropsko tržište, ali izvozimo i u Kinu, Indiju, Ameriku”, pojasnio je Ramović.

U fabrici radi više od 65 visokoobrazovanih ljudi.

Matthias Kubler već pet godina radi u ovoj firmi, a kako kaže, ključni potencijal koji je potreban u BiH je pitanje edukacije.

“Veliki je nedostatak mladog edukovanog osoblja kako bi se i u BiH uspostavio međunarodni standard”, kazao je Kubler.

Izvršni direktor razvoja i novih tehnologija kompanije Enker Meho Alić kazao je da da ova kompanija na tržištu već četiri decenije, a bavi se proizvodnjom autosvjećica i industrijske keramike.

“Jedina smo firma na Balkanu koja se bavi proizvodnjom industrijske keramike. Firma trenutno ima oko 250 zaposlenih“, pojasnio je Alić.

Ova firma izvozi svoje proizvode na zapadno i istočno tržište, Afriku, Aziju, ali u posljednje vrijeme i u Ameriku. Prema njegovim riječima, sve fabrike koje su egzistirale na području opštine Tešanj prije rata, aktivne su i danas.

Tekstilna industrija je takođe jako razvijena u ovom graddu tako da neke firme rade i za poznate evropske marke. Jedna od firmi iz tekstilne industrije u Tešnju jeste i ART d.o.o., koja je osnovana prije nekoliko decenija i koja upošljava na desetine većinom mladih ljudi s područja opštinr.

Direktor ART-a, Enis Artuković je u razgovoru s novinarom AA kazao kako je većina proizvodnje njegove firme bazirana na poslovima za poznate evropske brendove, među kojima ističe i dugogodišnju poslovnu saradnju s, kako kaže, zehtjevnim njemačkim brendom „Bugatti“.

– Čekaju da im još više stranih ulagača zakuca na vrata –

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević je ranije istakao da je njemu čast biti dio jedne pozitivne priče unutar BiH, u vrijeme sivila i ružnih vijesti.

„Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za ulaganje stranih investicija u ovom dijelu Evrope, zaista nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz BiH, opterećeni svim problemima koje imamo“, pojasnio je Miličević.

Načelnik opštine Žepče Mato Zovko rekao je ranije da će „nagrada biti još veća kada strani ulagači budu kucali na vrata“.

Kategorije i kriterijumi prema kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje evropske regije i gradove su ekonomski potencijal, odnos investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvalitet života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.

Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja u isto vrijeme i preporuku ekonomskog magazina za ulaganja na tim područjima.

 

 Izvor: Agencija Anadolija/Buka portal