Туристичке агенције широм РС припремиле су за септембар понуде које су и до три пута јефтиније у односу на шпиц сезоне, а аранжмани за Грчку која је годинама уназад хит дестинација, већ су разграбљени.

За већину брачних парова са дјецом предшколског узраста септембар је идеално вријеме за љетовање, а највећа гужва, ако је судити према распродатим аранжманима биће у аутобусима који возе до грчких полуострва и острва.

Бањалучанка Ирена Ракић каже да су повољније цијене разлог зашто годишњи одмор помјера за септембар.

– Са супругом и кћеркицом путујем на Халкидики средином септембра. То је идеално вријеме за одмор, нема превелике гужве као у сезони, а море је још топло. Осим тога, аранжман је много јефтинији него у јулу – рекла је Ракићева.

У бањалучкој туристичкој агенцији „Смиљић“ кажу да за љетовање у септембру заинтересованих има углавном за Грчку која је тада дупло јефтинија него током сезоне.

– За десет ноћења плус превоз аутобусом до Грчке потребно је 250 КМ по особи у септембру, док је исти аранжман сада у јеку сезоне дупло скупљи – кажу у овој агенцији.

Карта више за Грчку тражи се и из Бијељине, а у Туристичкој агенцији „Хепи травел“ кажу да су већину аранжмана за љетовање у постсезони распродали.

– Међу траженијим дестинацијама је полуострво Халкидики, гдје је за десет ноћења и превоз аутобусом на крају сезоне потребно издвојити 69 евра по особи, док је у сезони цијена истог аранжмана три пута виша – рекли су у овој агенцији.

Примамљиву понуду за касно љето у Грчкој разграбили су и становници Добоја.

– Једна од најтраженијих, али и најповољнијих понуда за септембар је десет ноћења на рајском острву Лефкада, превоз аутобусом, а све за 99 евра по особи. Поређења ради, исти аранжман у сезони кошта скоро 300 евра – истакли су у Туристичкој агенцији „Истра турс“ у Добоју.

У Требињу кажу да заинтересованих за љетовање на крају сезоне има да ових дана очекују и прве резервације.

– Цијене аранжмана су од 20 до 35 одсто ниже у односу на сезону, тако да је то разлог више зашто многи парови који немају дјецу школског узраста и пензионери љетовање помјерају за септембар – истакли су у Туристичкој агенцији „Френд травел“ у Требињу.

Додају да је Грчка најпопуларнија дестинација, а десетодневни аранжман на острву Крф који укључује авионски превоз и смјештај кошта 600 КМ по особи.

Црна Гора

У туристичким агенцијама у РС истичу да је за љетовање на Црногорском приморју у постсезони мало заинтересованих.

– Цијена апартмана у септембру за двије особе у Будви је 50 КМ по дану, док је у Петровцу за пет марака виша – рекли су у агенцијама.

Извор: Глас Српске