Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u maju u poređenju sa aprilom ove godine porasla je za jedan odsto, a u poređenju sa majem 2014. bilježi rast od 7,9 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

 

U maju ove godine u poređenju sa aprilom 2015. godine zabilježen je rast u području vađenja ruda i kamena za 10,2 odsto, u prerađivačkoj industriji za 2,5 odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom zabilježen pad za 7,1 odsto.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području vađenje ruda i kamena za 31 odsto, u prerađivačkoj industriji rast za 9,4 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 1,8 odsto.

Posmatrano po oblastima djelatnosti, podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je u maju 2015. u poređenju sa majem 2014. najveći rast zabilježen u oblasti vađenje ruda metala (76,7 odsto) i proizvodnji namještaja (52,2 odsto).

Najveći pad registrovan je u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava (37,5 odsto) i proizvodnji duvanskih proizvoda (24 odsto).

Izvor: Nezavisne novine