Organizacioni odbor manifestacije Kočićev zbor raspisao je danas javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade za ovu godinu, a rok za podnošenje prijedloga je 30. jun, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Kočićeva nagrada dodjeljuje se za djela iz oblasti srpskog jezika i književnosti uglednom književniku, za cjelokupno književno djelo pisano na srpskom jeziku /pripovijetka, drama, roman, poezija, esejistika i prevodilaštvo/, koje odlikuju kočićevski slobodarski duh, čistota i punoća srpskog jezika, kao i visokoestetske umjetničke vrijednosti.

Kočićeva nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 3.000 KM.

Priznanje će laureatu uručiti predsjednik Organizacionog odbora za proslavu 53. Kočićev zbor na svečanoj akademiji tokom manifestacije.

Kandidata za Kočićevu nagradu mogu predložiti: udruženja književnika, izdavači, biblioteke, obrazovne i naučne ustanove iz oblasti srpskog jezika i književnosti, te pojedinci, ali uz obavezu da prijedlog bude dostavljen u pisanoj formi sa obrazloženjem.

Prijedlozi se dostavljaju u gradsko Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku sa naznakom “Za dodjelu Kočićeve nagrade za 2018. godinu” ili putem pošte preporučeno na adresu ovog odjeljenja.

Ovogodišnji Kočićev zbor počeće 20. avgusta u Banjaluci, otvaranjem izložbe pripovjedaka srpskog književnika Petra Kočića u stripu pod nazivom “Stripovijetke”, dok će završnog dana, 26. avgusta, biti proglašeni dobitnici Kočićeve nagrade i nagrade Zmijanjče.

 

Izvor: RTRS