Božićne praznike Nevesinjci dočekuju u lijepom raspoloženju, dostojanstveno i u duhu pravoslavne tradicije. U ovom kraju Hercegovine i danas se čuvaju stari običaji i pridaje velika važnost svetkovini koja simbolizuje zajedništvo, ljubav i slogu.
Osim novogodišnjih dekorativnih elementa, gradske ulice krase i badnjaci, a u centru grada zavijorile su se i zastave RS najavljujući  Dan Republike.Snijega ima tek toliko da uljepša prazničnu atmosferu.

b praznik 3

Za Nevesinjce je Božić poseban praznik kada se okuplja porodica  i provode lijepi običaji.

RADOST PRAZNIKA HRISTOVOG ROĐENjA POLAKO ULAZI U NEVESINjSKE DOMOVE

Vjernici se danas, na Badnji dan, okupljaju kod pravoslavnih hramova. Nalaganje badnjaka prvo će biti obavljeno kod mjesnih crkava u Kifinom Selu, Odžaku, Biogradu, Batkovićima, Lukavcu, Luci i Zovom Dolu. Crkveni odbori uz pomoć ljudi dobre volje  za najmlađe učesnike prazničnih svetkovina u Lukavcu i Odžaku  obezbijedili su božićne paketiće.

b prazni 4

Tradicionalni doček badnjaka iz nevesinjskih sela zakazan je za 18 časova na Trgu slobode, prenosi portal Radio Nevesinja.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom služiće večernju liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju. U porti  hrama biće obavljeno nalaganje badnjaka.

Božićna liturgija u Hramu voznesenja Gospodnjeg u Nevesinju  i  Crkvi svete Trojice u Kifinom Selu počeće u 4 časa. Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputiće se  kućama gdje će uz bogatu trpezu dočekati polaznika, koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.

 

Izvor: Radio Nevesinje