Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) će na izbornoj sjednici, najavljenoj za 4. decembra ove godine, birati nove članove ove ustanove za četiri odjeljenja koja ima u svom sastavu, odlučeno je na sjednici Predsjedništva.

 

Kandidati za izbor dopisnih članova, članova izvan radnog sastava i inostranih članova ANURS su odabrani na osnovu konkursa koji je raspisan u martu, a njihovi referati stoje na uvidu javnosti do 14. novembra u prostorijama Akademije.

Za redovnog člana izvan radnog sastava u Odjeljenju društvenih nauka predložen je profesor doktor Nikola B. Popović, a za dopisnog člana u radnom sastavu profesor doktor Rajko Tomaš.

Za dopisne članove izvan radnog sastava predloženi su profesor doktor Nenad Kecmanović i Dušan Berić. Kada je u pitanju Odjeljenje književnosti i umjetnosti, za dopisnog člana je predložen profesor doktor Ranko Popović, a za dopisne članove izvan radnog sastava Radoslav Bratić i Mitoslav Toholj. Profesor doktor Zoran Mitrović, Milan Šljivić i Esad Jakupović kandidati su za dopisne članove u Odjeljenju prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, a profesor doktor Duško Vulić i Slavica Jandrić za dopisne članove u Odjeljenju medicinskih nauka. Kandidati će biti izabrani tajnim glasanjem koje treba da potvrdi Skupština.

 

*Radoslav Bratić je rođen u Bresticama (Hercegovina), 28. juna 1948. godine. Osnovnu školu učio je u Koritima (kod Bileće) i u Bileći, srednju u Trebinju, a jugoslovensku i svetsku književnost studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je pokretač i urednik studentskog časopisa Znak, urednik Književne reči, a sada je član redakcije časopisa Književnost. U Udruženju književnika Srbije bio je glavni urednik časopisa Relasion, zatim i sekretar Udruženja, te potpredsednik Udruženja književnika Srbije.

Putovao je u Indiju, Sovjetski Savez, Nemačku, Kinu, Ameriku, Rumuniju, Grčku, Italiju, Francusku, Mađarsku, Poljsku i Englesku.

Do sada je objavio roman Smrt spasitelja (Prosveta, Beograd, 1973), roman Sumnja u biografiju (Prosveta, Beograd, 1980, 1981, i džepno izdanje 1993) i knjigu pripovedaka Slika bez oca (Prosveta, Beograd 1985, 1986, i džepno izdanje, BIGZ, 1992), knjige pripovedaka Strah od zvona (Srpska književna zadruga, kolo 84, Beograd, 1991, 1992, 1993, i BIGZ, 2000) i Zima u Hercegovini (Srpska književna zadruga, Beograd, 1996, 2001), poetičku knjigu o čitanju Šeherezadin ljubavnik (Prometej, Novi Sad, 1995), knjigu eseja i kritika Pisac i dokument (Raška škola, 2000), knjigu izabranih priča Zima u Hercegovini i druge priče (Glas srpski, Banja Luka, 2000).

Zajedno sa Gabrijelom Arc, priredio je antologije: Osmeh boga Hama (pripovetke američkih crnaca), Književnost lužičkih Srba, Antologija kratke priče Indije i Kineska književnost juče i danas. U časopisu Književnost sačinio je više tematskih blokova posvećenih savremenoj domaćoj i svetskoj književnosti. Priredio je knjigu Molitve i molbe Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla (BIGZ, Beograd, 1996), knjigu Optužujemo (otpor pisaca NATO zločinima, Udruženje književnika Srbije, Beograd, 2000), Pekićeva klupa (radovi s konkursa Pekićeve nagrade), četiri zbornika Ćorovićevih susreta pisaca, posvećena temi „Srpska proza danas“ i znamenitim Hercegovcima Peru i Đoku Slijepčeviću, Vladimiru Ćoroviću, Bogdanu, Petru i Stevanu Zimonjiću i Kosačama — osnovačima Hercegovine, (Bileća-Gacko, 1997, 1998, 1999 i 2000).

*Miroslav Toholj je srpski književnik i političar rođen u Ljubinju 11. aprila 1957. godine. Srednju školu završio je u Trebinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao sekretar u Udruženju književnika SR BiH (1984-1988). Pokrenuo je i uređivao u Sarajevu nedeljnik Javnost (1990-1995), jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke, član Glavnog i Izvršnog odbora, potpredsednik Političkog savjeta. Do početka rata 1992. živeo je u Sarajevu, od 1992. do 1997. na Palama kod Istočnog Sarajeva, gde je bio član srpskog političkog rukovodstva i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Bio je ministar informisanja u ratnim Vladama Republike Srpske, a posle rata kraće vreme ministar bez portfelja i generalni direktor Srpske radio-televizije. Od 1998. živi u Beogradu.

Djela (bibliografija)

Romani

  • To sniva lamparija (1979)
  • Gospodar srca (1987)
  • Stid (1989)
  • Kuća Pavlovića (2001)
  • Zvona za Trojicu (2010)
  • Sestre (2013)

Knjige pripovedaka

  • Apotekarkin raj i muške stvari (1981)
  • Mala Azija i priče o bolu (2002)
  • Venčanje u vozu (2007)
  • Otgadaй – kto pogib (izbor), (Tver-Moskva, 2013)

Eseji

  • Razmišljanja pod pritiskom (2008)
  • Nedelje neopevanog jada (2012)

Publicistička dela

  • Crna knjiga – patnje Srba u Bosni i Hercegovini 1992-1995
  • Sveti ratnici i rat u Bosni i Hercegovini (2001)
  • Noćna pošta – prepiska sa Radovanom Karadžićem 1996-2004 (2008)

Književne nagrade

  • Nagrada Svjetlosti za prvu objavljenu knjigu (1980)
  • Nagrada Svjetlosti za najbolju knjigu (1982)
  • Nagrada Književne omladine BiH za najbolju knjigu (1982)
  • Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH za roman „Gospodar srca“ (1988)
  • Godišnja nagrada kulturne zajednice grada Sarajeva za roman „Gospodar srca“ (1988)
  • Specijalna nagrada 7. salona knjige u Novom Sadu za „Crnu knjigu“ (2001)
  • Nagrada Zadužbine Branko Ćopić za roman „Kuća Pavlovića“ (2002)
  • Nagrada Ivo Andrić za knjigu „Mala Azija i priče o bolu“ (2003)
  • Nagrada Borisav Stanković za knjigu „Venčanje u vozu“ (2008)
  • Nagrada Svetozar Ćorović za roman „Zvona za Trojicu“ (2011)
  • Godišnja nagrada revije Reality (Zbilja) za prozu (2011)

Priznanja

  • Orden Njegoša prvog reda
  • Orden Njegoša drugog reda
  • Srebrni grb Republike Srpske (1991—2013)

 

HP/wikipedia/Nezavisne novine