Radna grupa predstavnika Vlade Republike Srpske, Saveza sindikata, Konfederacije sindikata i Unije udruženja poslodavaca Srpske danas će imati prvi sastanak i početi izradu radnog materijala opšteg kolektivnog ugovora, najavio je predsjednik Konfederacije sindikata Obrad Belenzada.

 

Belenzada je rekao ranije da radna grupa ima devet članova, od kojih su po tri predstavnici Vlade, Unije udruženja poslodavaca i tri zajednička predstavnika Saveza sindikata i Konfederacije sindikata Republike Srpske.

„Ne očekujem da će ići brzo usaglašavanje o radnom materijalu, ali smatram da se može završiti ukoliko bude postojala volja svih strana“, rekao je Belenzada.

Prema njegovim riječima, novi sastanak predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca predviđen je u petak, 1. aprila, kada će biti razmatrana radna verzija kolektivnog ugovora.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da se o radnoj verziji kolektivnog ugovora neće raspravljati dok Skupština Unije ne donese svoje stavove u vezi s tim.

„Ukoliko bude korektno ponašanje predstavnika Vlade i sindikata, Unija sigurno neće biti razlog da ne dođe do dogovora“, istakao je Škrebić.

On je istakao da će predstavnici Unije biti fleksibilni i korektni, te da se nada da se neće ponoviti razgovori i scene kao tokom pregovora o Zakonu o radu.

Izvor: RTRS