Jedan od razloga zbog kojih je pokrenut portal na kome upravo čitate ove redove bila je želja da se regija i grad u kome živimo učini boljim i kvalitetnijim mjestom za život, po uzoru na mnoga mjesta, regije i države koje su već valorizovane kao reprezentativna turistička i ekonomska odredišta. Ideja za portal je stara nekoliko godina, a želja za putovanjima i istraživanjima novog kod potpisnika ovih redova je, vjerovatno, usađena još u djetinjstvu.

Tako je nastao portal i na njemu djelimično popunjena rubrika odvojena za putopise i reportaže. U narednom periodu jednom sedmično ćemo vam predstavljati određenu destinaciju, što kroz pisanje moje malenkosti, što kroz putopise drugih koje ćemo sa zadovoljstvom podjeliti sa vama.

putopisi 6 kantina texasMeksička kantina, Hjuston, Teksas, SAD

Prije neke tri godine doživio sam određene promjene u životu koje su me odvele na razmišljanje da ne postoji mnogo načina da potrošiš novac, a da sebe učiniš mnogo bogatijim od mogućnosti da putuješ, vidiš nove krajeve, upoznaš nove ljude, njihovu kulturu, običaje, gastronomiju… I poslije nekoliko desetaka putovanja na brojnim evropskim i po jednom afričkom i američkom putovanju potpuno sam siguran da sam postao solidno „bogat“ čovjek, koji će sigurno postati još „bogatiji“ pošto i ostatak života, ako me posluži zdravlje, planiram da putujem i istražujem ono što još nisam vidio i pronašao. Neko će reći da je to lako, ako čovjek ima finansijsku podlogu za tako nešto, ali činjenica je potpuno drugačija. Svi mi trošimo novac svakodnevno, ali određivanje prioriteta i raspodjela sredstava nam omogućavaju da sebi priuštimo ono što najviše želimo.

Cigarete su najčešći „nepotreban“ porok koji mnogi od nas imaju u životu. Na ovom primjeru ću vam dokazati da prosječan pušač, koji popuši jednu kutiju cigareta dnevno, u stvari „popuši“ na godišnjem nivou jedno fantastično sedmodnevno krstarenje Mediteranom sa obilaskom Italije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke i Turske. Tako mi prosječnog pušača smatramo „normalnim“ čovjekom, a onoga koji sebi možda priušti ovakvo krstarenje etiketiramo kao „buržuja, koji više ne zna šta će od sebe“. Upoređujući dalje, lako ćemo shvatiti da onaj koji možda konzumira dvije kutije prosječnih cigareta dnevno, umjesto ovog poroka sebi može na godišnjem nivou priuštiti desetodnevni put na Kubu ili neku drugu egzotičnu destinaciju. Ako bolje razmislite, shvatićete da naši novokomponovani bogataši uopšte ne putuju mnogo, već da putuje onaj koji to voli i ima želju da sebi to priušti bez oklijevanja.

putopisi 1 splitSplit, Hrvatska

Toliko o novcu, mogućnostima da se putuje i „bogatašima“ koji sebi mogu priuštiti takav luksuz.

U ovoj najavi naše rubrike nabrojaću koje sam to države, gradove i zanimljive destinacije obišao što na privatnim, porodičnim ili poslovnim putovanjima u prethodne tri godine, ali i nešto ranije i iz kojih možete očekivati putopise iz prvog lica.

putopisi 4 vegas venecijaHotel „Venecija“, Las Vegas, Nevada, SAD

 

* ENGLESKA ( London, Mančester, Klidrou, Preston )

* NJEMAČKA ( Minhen )

* BUGARSKA ( Sofija )

* AUSTRIJA ( Beč, Vilah, Grac )

* SLOVENIJA ( Ljubljana, Bled, Jesenice, Kranjska Gora )

* ITALIJA ( Milano, Verona, Monca)

* HRVATSKA ( Zagreb, Split,  komšijski Cavtat i Dubrovnik itd…)

* TUNIS  ( Sus, Port el Kantui, Monastir )

* GRČKA ( Solun, Nikiti, poluostrvo Halkidiki )

* ALBANIJA ( Tirana, Skadar )

* MAKEDONIJA ( Ohrid, Bitolj )

* S.A.D. ( Hjuston, Las Vegas)

* CRNA GORA ( Podgorica, Nikšić, Ostrog, Herceg Novi, Budva, itd…)

* SRBIJA ( Beograd, Novi Sad, Kraljevo, Vrnjačka Banja, manastiri Žiča i Studenica, itd…)

* SLOVAČKA ( Bratislava )

te gotovo sve zanimljivije destinacije i gradove u Bosni i Hercegovini.

putopisi 2 veronaArena di Verona, Verona, Italija

Koristio sam aerodrome u Beogradu, Frankfurtu, Monastiru, Las Vegasu, Hjustonu, Sarajevu, Dubrovniku, Beču, Mančesteru i Sofiji, a sa njih sam polijetao tačno 43 puta (srećom, isto toliko puta sam i sletio).

 

Vraćajući se svaki put u Trebinje samnom je vladao osjećaj kako prelijep grad i zemlju mi imamo, ali je nedovoljno afirmišemo i premalo pažnje i ljubavi upućujemo svi zajedno prema prirodnim i drugim ljepotama kojima naš kraj obiluje. Otuda ideja za putopise na ovom portalu, koji za cilj imaju da čitajući o nekim egzotičnim i manje ili više interesantnim lokacijama svi zajedno shvatimo da nam je neophodan preobražaj u pristupu mnogim stvarima koje ovu regiju mogu da svrstaju u vrh turističke ponude Balkana ili u najmanju ruku države u kojoj živimo. Naravno, mnogo više odgovornosti je na turističkim radnicima i zvaničnicima grada i regije, ali svaki pojedinac može da utiče na gore pomenuto, krenuvši od bacanja smeća do mnogih drugih stvari koje čine našu svakodnevnicu.

putopisi 3 milanoDuomo di Milano, Milano, Italija

 

I tako, zavšavam ovu uvodnu riječ svim onim pričama koje su pred nama.

Do čitanja, na nekoj od spomenutih destinacija.

 

 

Bojan S.# Hercegovina Promo