U nelegalno prebacivanje migranata na tzv. Balkanskoj ruti uključuju se već registrovane organizovane krijumčarske grupe i pojedinci koji su bili aktivni u krijumčarenju droge, uglavnom skanka, visokotarifnih roba, kao i oružja, a migraciona sigurnost je u drugoj polovini 2017. bila posebno opterećena pojačanim trendom u pokušajima migranata da se preko teritorije BiH prebacuju u države EU.

Time je u znatnoj mjeri osnaženo krijumčarenje, a pri tom su zamijenjene vrste kriminalnih aktivnosti – ocjena je Centra za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva, piše “Fena”…

“Krijumčarenje migranata postaje unosnije, a po mišljenju krijumčara i manje rizičan kriminal, jer se za prebacivanje migranata npr. od Bileće do Mostara naplaćuje minimalno 100 evra po osobi. U tom krijumčarenju migranti često budu prevareni ili čak opljačkani, što je vrlo teško dokazivo. Prema sadašnjim pokazateljima, ovaj trend korištenja teritorije BiH za kretanje migranata prema državama EU i zapadne Evrope će se nastaviti i u 2018. godini, te je na vlastima BiH da u što skorije vrijeme sačine adekvatne multisektoralne planove i mjere na suzbijanju ove pojave”, kaže direktorica CDI Global Analitika Anesa Agović.

U Godišnjoj analizi bezbjednosnih dešavanja u BiH, iz perspektive civilnog društva, a koju je uradio CDI Global Analitika, dat je osvrt na aktuelne društvene pojave koje su uticale u 2017. i koje mogu u ovoj i narednim godinama uticati na bezbjednosnu situaciju u BiH.

U tom kontekstu je i urbana sigurnost koju ugrožavaju huliganizam, porodično i maloljetničko nasilje, te razni oblici kriminaliteta kao što su organizovani kriminal, i trgovina ljudima.

Sagledavajući izvještaje nadležnih policijskih agencija i međunarodnih organizacija koje prate ova pitanja, evidentno je da ima još dosta prostora za unaprijeđenje rada bezbjednosnih struktura, a nedostaje saradnje između lokalne zajednice i policije, ocjena je CDI Global Analitika.

i danas je policija u Gacku uhapsila devet Sirijaca, za koje su sumnja da su ilegalno ušla u BiH. Sirijci su uhapšeni na teritoriji opštine Gacko i predati Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.

Od početka 2018. godine u Hercegovinu je ušlo 20 migranata koje su registrovali zvanični organi, a koji je broj onih koji su se ilegalno domogli drugih destinacija može se samo nagađati.

 

Izvor: FENA / Agencije ;  Foto: dnevnik.hr