Na najvećem međunarodnom sajmu turizma u jugoistočnoj Evropi u Beogradu posebno interesovanje izazvao je novi projekat Vijeća za regionalnu saradnju iz kulturnog turizma – Put balkanskih spomenika.
Ovim projektom oživljava se zaboravljeno ahitektonsko naslijeđe velike umjetničke i kulturno-historijske vrijendosti za kojima postoji veliko interesovanje domaćih i mađunarodnih turista. Jedinstvena turistička ponuda obuhvata ujedinjeni obilazak spomenika iz Dugog svjetskog rata koji su specifični za zapadni Balkan.

– Smatramo da jednim ovakvim proizvodom možemo vratiti spomenike u život, vratiti tu neku poruku koju su nekada imali, ali na jedan drugi način kroz kulturni turizam. Interesovanje za to već postoji u svijetu. Već postoje baze podataka koje su pravljene od Amerike pa nadalje, recimo spomenik.com je jedna baza takvih podataka koju je razvio jedan Amerikanac upravo da bi se predstavila ta kulturna baština zapadnog Balkana – kazao je za BHRT Nikola Gaon iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Iz turističkih organizacija navode da uz avanturistički i vjerski turizam veliki broj gostiju upravo zanima ovaj period našeg kulturno-istorijskog naslijeđa.

Nada Jovanović iz Turističke organizacije RS kazala je za BHRT da kineski turisti na svojim rutama obavezno imaju obilazak svih spomenika iz Drugog svjetskog rata.