Министарство комуникација и транспорта БиХ је, у сарадњи са три јавна емитера, најавило за сутра пуштање тестног дигиталног сигнала за подручја Сарајева, Бањалуке и Мостара, али је на приједлог Радиотелевизије Републике Српске /РТРС/ тестно пуштање дигиталног сигнала одгођено за прву половину октобра.

„Све техничке и организационе претпоставке за тај догађај биле су осигуране, међутим на адресу Министарства комуникација и транспорта БиХ стигао је допис Радиотелевизије Републике Српске у којем је предложено да овај термин буде пролонгиран и да се тестно пуштање дигиталног сигнала одгоди за прву половину октобра“, саопштено је из Министарства.

Не улазећи у разлоге оваквог захтјева, а с циљем задржавања коректних односа Министарства комуникација и транспорта са свим јавним емитерима као важним учесницима процеса дигитализације, Министарство је прихватило приједлог РТРСа да се тестно пуштање дигиталног сигнала одгоди за прву половину октобра ове године.

Напомиње се да је министар комуникација и транспорта Исмир Јуско одржао 1. септембра састанак са генералним директорима три јавна емитера, Белмином Карамехмедовићем из БХРТа, Драшком Милиновићем из РТРСа и Џемалом Шабићем из ФТВа, те да је договорено да тестно пуштање дигиталног сигнала буде обављено до краја мјесеца.

Министарство, као носилац цијелог пројекта дигитализације у БиХ, још једном истиче да су сви технички и организациони услови за пуштање тестног сигнала и окончање прве фазе дигитализације испуњени и да ће грађани као крајњи корисници програма јавних РТВ сервиса на подручју Сарајева, Бањалуке и Мостара сигурно добити тестни дигитални сигнал у својим домовима у првој половини октобра.

О термину пуштања тестног дигиталног сигнала за подручје Сарајева, Бањалуке и Мостара јавност ће бити благовремено обавијештена.

Извор: Независне новине