Mislićete da je šala, ali nije! Pripadnici MUP RS Centra javne bezbjednosti Banjaluka u toku prošlog vikenda vršili su alko-testiranja posjetilaca pojedinih kafića u gradu na Vrbasu, te konobarima i vlasnicima objekata naplaćivali paprene kazne po osnovu zakonske odredbe „zabrane posluživanja alkoholnih pića vidno alkoholisanim licima“. Do koje mjere može da ide policijska represija i tendenciozno sprovođenje nejasnih zakonskih normi ostaje da se vidi, ali ugostitelji u Banjaluci se s pravom pitaju da li u lokalima moraju da zaposle i psihologe i psihijatre…

Izvor: Press.rs

Brojni banjalučki ugostitelji kivni su na Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zbog akcije sprovedene minulog vikenda, kada su u kafanama tjerali goste da duvaju u alkometar zbog čega, kako kažu, izgleda više niko neće smjeti da popije više od dva piva, a da zbog toga konobar i vlasnik ne budu drastično kaženjeni.

Ovakav slučaj se dogodio u noći sa subote na nedjelju u kafe baru “Karpe Diem” u banjalučkom naselju Petrićevac, gdje je oko ponoći stiglo nekoliko policijskih službenika koji su alkotestirali goste.

Prema tvrdnjama vlasnika kafića Dragana Durbića, kod jednog od gostiju izmejreno je 0,76 promila alkohola u organizmu, zbog čega će on i konobar Srđan Vučenović morati da plate ukupno 900 KM kazne.

“Prilikom racije u mom lokalu svi gosti su uradili alkotest. Gost kod kojeg je utvrđeno 0,76 promila akohola u krvi sjedio je za stolom sa suprugom i društvom. U mom lokalu je popio ukupno dva piva i naručio treće. Zbog toga je moj konobar dužan platiti kaznu od 400 maraka, a ja kao vlasnik lokala 500 maraka” ispričao je Durbić za Press RS.

Durbić navodi da prilikom pisanja zapisnika konobar nije imao pravo da mu se javi na telefonski poziv i da je bukvalno natjeran da potpiše kako se slaže sa svim što je policija navela u tom dokumentu.

“Odmah sam uložio žalbe MUP-u RS, Osnovnom sudu, CJB Banjaluka i Gradskoj upravi. Odlučan sam da se sve ispita i utvrdi da li je moj gost bio vidno pijan, kako se navodi u zakonu” kategoričan je Durbić.

Identičan slučaj, doduše sa malo pijanijim gostom, u noći sa petka na subotu dogodio se i u kafiću “Kutak”, čiji je vlanik Milorad Labus. Naime, u ovom lokalu, oko 23 časa, takođe je sprovedena racija u kojoj je konobar izvukao “najdeblji” kraj.

Kako je potvrđeno iz ove banjalučke kafane, konobar je poslije “akcije” zaradio prekršajni nalog sa novčanom kaznom od 400 maraka, a vlasnika sankcije tek očekuju, jer je jednom gostu lokala policija izmjerila 1,47 promila akolhola u organizmu.

“Mi smi kažnjeni jer smo posluživali, kako su rekli “očigledno pijane goste”, što je zabranjeno zakonom. Nije mi jasno kako će konobar petkom uveče znati da li je neko u kafić ušao pijan i na osnovu toga odlučiti da li će ga uslužiti? Treba li onda da zaposlim psihologa ili konobara? Da u zakonu stoji da ne smijete posluživati goste sa plavim očima, ja bih razumio, ali kako ocijeniti ko je “očigledno pijan”, to mi stvarno nije jasno. Imate osoba koje popiju gajbu piva i izgledaju potpuno trijezni. S druge strane imate i gosta koji kod kuće popije litru rakije, i takođe ne djeluje da je “pod gasom”, a kod nas naruči kiselu vodu. Kako se onda postaviti u takvim slučajevima” zapitao se Labus.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže da zakon ne samo da je rogobatno napisan, nego je smiješan, potpuno neprimjenjiv i pisan tako da se očigledno samo brzinski napuni budžet.

On naglašava da nikad nije bio za to da se zakon krši i ako neki zakon postoji, tu je da se poštuje. Ali dodaje on, ako će se ovaj sporni zakon poštovati, onda treba da se poštuje u potpunosti.

“To znači da primjenom ovog zakona treba da ukinemo sva slavlja u ovoj državi, svadbe u svadbenim salonima, krštenja u restoranima, na kraju krajeva ni rođenje djeteta ne smije da bude proslavljeno u ugostiteljskom objektu. I postavlja se pitanje da li će se kontrolisati svi lokali ili samo pojedini koji “nisu imali sreće”. Ne sjećam se da su alkotestirani gosti u restoranu u kojem su nedavno nastupili Lepa Brena i Haris Džinović, ali vidim da su se svi manji lokali našli “na meti zakona”, kategoričan je Tatić.

S druge strane u MUP-u RS kažu da policija samo sprovodi zakone i da akcije vode operativci na terenu, koji odlučuju koje će locale kontrolisati.

“Odgovorno tvrdim da ne postoje lokali u koje ne možemo ući i izvršiti raciju! Radi se o republičkoj akciji, sprovedenoj 15. i 16. novembra. Ona je u medijima bila najavljena, a osnovni cilj bio je kontrola prisustva alkohola u organizmu” rekao je za Press RS načelnik Uprave policije RS Darko Ćulum.

On je potvrdio da će u narednom periodu biti nastavljene preventivne i pojačane represivne aktivnosti, prema učesnicima u saobraćaju.

“Što se tiče pijanih gostiju, ova zakonska odredba primjenjuje se već godinama, ali je tokom vikenda došla do izražaja, jer se radilo o obimnoj akciji. Svi koji misle da su službenici policije prekršili zakon mogu da ulože žalbe unutrašnjoj kontroli. Takođe, treba imati u vidu da je nekome dovoljno da popije tri piva i bude vidno pijan, a na nekome se ne vidi ni poslije pola gajbe. Opet ću ponoviti da policajci na terenu na osnovu slobodne procjene prosuđuju da li je neko vidno pijan i agresivan” kaže Ćulum.

Famozna odredba zakona

Zakon o javnom redu i miru RS inače se primjenjuje od 2007. godine. U članu 25 zakona predviđa se da “lice koje pri prometu alkohola na licu mjesta piće daje očigledno pijanom licu, maloljetniku mlađem od 18 godina, duševno oboljelom licu, licu zaostalog duševnog razvoja ili podstiče ova lica na uzimanje alkoholnih pica” biva kažnjen novčano, od 400 do 1200 maraka, a pravna lica od 3000 do 9000 maraka.

Zanimljivo je da se u ovoj odredbi zakona ne objašanjava precizno pojam “očigledno pijano lice” niti na koji način ” lice koje prometuje alkohol” može to da utvrdi.