Jadav Pajeng je sa 16 godina odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća. On je u tome istrajan i već 40 godina svakoga dana posvećen je svom zadatku.

U proteklih 70 godina ostrvo Majuli se smanjilo za više od pola, zbog čega postoje sumnje da će biti potpuno potopljeno u idućih 20 godina.

Ostrvo je pod konstantnom prijetnjom zbog ekstenzivne erozije tla, a dok indijske vlasti pokušavaju da smisle šta da rade da njegov vijek produže, ovaj čovjek radi nešto konkretno.

Velika poplava 1965. godine je potpuno uništila adu na Bramaputri na kojoj je živjela Pajengova porodica. Bilo je to prvo traumatično iskustvo za malog Jadava, a trauma se ponovila kada je Asam ponovo zahvatila velika poplava 1979. godine.

Tada je Jadav naišao na veliki broj zmija koje su uginule od prevelike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na pješčani sprud na kome nije bilo nijednog drveta i onda je odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća, piše „Dejli mejl“.

Za sada je posadio 550 hektara šume, što je veća površina od Central parka u Njujorku, a prvi ozbiljan problem s kojim se suočio bilo je navodnjavanje.

U početku je sadio samo bambus, a zatim i druge autohtone vrste. Tek poslije 15 godina odlučio je da sadi i drveće poput tikovine. Danas je Molai šuma ili Molai utočište lokacija na kojoj raste oko stotinu drvenastih vrsta.

 

Izvor: ATV