Policijska uprava Trebinje je danas, 18. juna 2019. godine održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada za mjesec maj 2019. godine sa uporednim pokazateljima iz maja 2018. godine.

Načelnik Policijske uprave Siniša Laketa je istako da je stanje bezbjednosti u mjesecu maju zadovoljavajuće i  dodao da više pažnje u narednom periodu treba posvetiti bezbjednosti u saobraćaju.

„Moramo zajednički postaviti određene ciljeve, kako bi unaprijedili ovo stanje, jer stanje bezbjednosti saobraćaja ne ovisi samo od policijskih službenika i MUP-a, ako uzmemo faktor vozač, vozilo i put“, rekao je Laketa.

Laketa je dodao da se u narednom periodu moraju inicirati analize sa drugim nadležnim institucijama, kako bi zajednički unaprijedili cjelokupno stanje bezbjednosti saobraćaja, naročito u pogledu putne infrastrukture, horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i kontrole tehničke ispravnosti vozila, koje nisu u nadležnosti Policijska uprave.

„Imamo porast prekršaja po Zakonu o oružju i municiji, zbog velikog broja građana koji su se oglušili o dosadašnje pozive MUP-a, da svoje oružje legalizuju, odnosno da produže odobrenja za držanje oružja, a zadnji zakonski rok je bio kraj 2018. godine i ti prekršaji su isključivo po tom pitanju.“

Miodrag Janković, inspektor u Sektoru policije je rekao da je u maju iz saobraćaja isključeno 126 vozača na području istočne Hercegovine, od kojih 93 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 26 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, a pet zbog uticaja opijata.

„Značajno je naglasiti da policijski službenici aktivno rade na suzbijanju prometa opojnih droga kao i da učestvuju na sastancima Foruma za bezbjednost kao i da preventivno održavaju predavanja u osnovnim i srednjim školama“, dodao je Janković.

Prema riječima Đorđa Avdalovića, načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije maju je evidentirano 31 krivično djelo.

„To je više za dva krivična djela u odnosu na isti period lani. Od ukupnog broja krivičnih djela na Opšti kriminalitet se odnosi 25, na zloupotrebu opojnih droga jedno, na Privredni kriminalitet četiri i na bezbjednost saobraćaja jedno krivično djelo“,  dodao je Avdalović.

 

 

HP, jun 2019.