I prije nego što je skovan termin selfi (selfie – fotografisanje samog sebe) ljusi su pronalazili načine da slikaju sami sebe. Ali sada kada je to uzelo tolikog maha da je dobilo svoju spostvenu riječ, ispostavilo se da iza tog gesta stoji mentalni poremećaj.

Američko udruženje psihijatara smatra da se aktivno fotografisanje selfija treba smatrati mentalnim poremećajem. Poremećaj koji su prozvali selfitis je definisan kao opsesivno kompulsivna potreba da sefotografišete i objavite tu fotografiju na nekoj od socijalnih mreža poput Facebooka, Instagrama, Twittera, itd.

Iza svega stoji nedostatak samopouzdanja i želja za pažnjom. Definisana su tri stadijuma selfitisa: a to su početni stadijum odnosno fotografisanje selfija do 3 fotografije dnevno koje ne objavite na socijalnim mrežama. Akutni selfitis gdje oboljeli pravi barem 3 selfi fotografije dnevno od kojih neke ili sve objavi na socijalnim mrežama. I na kraju honični selfitis gdje bolesna osoba ima potrebu koju ne može kontrolisati da pravi više od 6 selfi fotografija dnevno i većinu objavi na socijalnim medijima.

Trenutno ne postoji lijek za tu bolest, ali se kognitivno-bihejvioralna terapija (Cognitive Behavioral Therapy) smatra privremenim lijekom.

Izvor : Balkan Android