Дуго најављивана серија Драгана Бјелогрлића „Сенке над Балканом“ почела је да се приказује на телевизијама у читавом региону и одмах је изазвала реакције гледалаца али и критике које се крећу од великих похвала до оних који налазе мане овом телевизијском остварењу, и поред чињенице да је за сада приказана само уводна од укупно 11 епизода у првој сезони.

Чињеница је да је прича коју је екранизовао Бјелогрлић по много чему специфична и другачија – у питању је криминалистичка прича која је смештена у период између два велика рата, пуна мистерије и комбинације историјских и измишљених догађаја и личности. После романтичних приказа периода 20-тих и 30-тих година прошлог века, које смо имали прилике да гледамо протеклих година у веома популарним серијама као што су били „Монтевидео“ Бјелогрлића и Шотриним екранизацијама Мир-Јам новела, сада имамо прилику да гледамо очигледно једну прилично сурово реалистичну слику тог узбудљивог времена, зачињену мистиком и злочином.

Image result for senke nad balkanom serija

Класична крими прича, украшена је и надограђена неким мање познатим историјским чињеницама (попут боравка припадника Беле гарде генерала Врангела у Србији, после Октобарске револуције), али и неким помало заборављеним личностима из наше историје попут Мустафе Голубића (кога тумачи хрватски глумац Горан Богдан), или пак Анте Павелића у време када је био адвокат у некадашњој краљевини Југославији, па моћног генерала Живковића (у тумачењу Небојше Дугалића) и Ђорђа Карађорђевића којег тумачи Жарко Лаушевић.

Интернационалну глумачку екипу предводе Драган Бјелогрлић и Андрија Кузмановић у улогама полицијских инспектора који покушавају да реше серију бруталних убистава, иза којих се ,,котрља“ велика међународна завера и интрига. У серији запажене улоге имају и Ненад Јездић, Богдан Кичић, Милош Тимотијевић, Срђан Тодоровић, одлична Марија Бергам у главној женској улози, али и македонски глумци Тони Михајловски и Петре Арсовски. Руски део глумаче екипе предводе Александар Галибин у роли генерала Врангела и Алексеј Солончев, а ту су и познати хрватски глумац Горан Богдан као и словеначки Себастијан Каваза, а интересантна је и епизода ветерана Енвера Петровција.

Први утисци говоре да нас очекује узбудљива прича, пажљиво, иновативно (за наше услове) и помало провокативно режирана, веома добро сликана – одличан посао директора фотографије Ивана Костића, са одличном глумом импозантне глумачке екипе. Посебно је занимљив приказ „епохе“ – Србије и Београда између два велика рата – сурово реалан, са пуно насиља и помало дивљим сексуалним сценама. Бјелогрлић можда несвесно прихвата неке од основних линија модерне телевизијске режије – оличене у серијама ХБО или Нетфлиx-а. „Сенке над Балканом“ на први поглед помало подсећају на атмосферу из познате серије „Пеакy Блиндерс“ (код нас познати као ,,Бирмингемска банда“).

Музика је посебна прича. Мањифико је поново пун погодак. После упечатљиве музике за серију „Монтевидео“ која је у себи носила звук старих времена, у „Сенкама над Балканом“ композитор инсистира на модерном звуку, вешто користећи елементе рок музике, који граде додатну напетост ионако узбудљивој радњи. Треба нагласити и веома певљиву лајт-мотив песму коју изводи Огњен Радивојевић, и која је хит у најави.

И сценарио, који потписује респектабилна група аутора, делује веома комплексно и интересантно – поред Бјелогрлића ту су Стеван Копривица, Даница Пајовић и уиграни двојац популарних писаца Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић, који су очигледно у предложак додали мало интересантних филмско-стриповских елемената.

У сваком случају, пројекат Драгана Бјелогрлића „Сенке над Балканом“ заслужује пажњу. Зато и не чуди што има опречних реакција јавности. Међутим, Бјелогрлић није играо на ,,сигурно“ и није се само додворавао укусима публике, већ је очигледно покушао да помери границе телевизијског израза. То је ризик који би му се могао исплатити, што ћемо наравни видети и у наредних 10 епизода серије. И који би могао отворити врата за дистрибуцију ове серије не само на простору Балкана, већ много шире.

Извор: BKTVNews