Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje 26. i 27. januara tradicionalno organizuju Svetosavske svečanosti, u svrhu čega je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program, kao i dodjela brojnih priznanja.

Na svečanoj akademijI koje će biti organizovana u Кulturnom centru Trebinje, u nedjelju, biće uručene svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse uručiće posthumno – za profesora istorije Živorada Žiku Gadžu, dr ekonomskih nauka Rada Ivankovića i nastavnika tehničkog obrazovanja i informatike Кrsta Markovića – te Ljubici Кolak, profesoru ekonomske grupe predmeta, Jovu Grujičiću, dugogodišnjem direktoru Doma učenika, Božu Bjelici, profesoru i direktoru Mašinske škole u Trebinju, Radenki Butuliji, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i Miloradu Bokiću, nastavniku matematike i fizike i direktoru škole “Sveti Vasilije Ostroški”.

U bogatom kulturnoumjetničkom programu učestvovaće: Ljiljana Blagojević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Elena Basten i Vuk Zekić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, združeni horovi “Tribunija” i „Sveti Vasilije Ostroški” pod upravom Stojanke Gudelj, te hor Srednje muzičke škole Trebinje, pod dirigentskim vođstvom Milisava Sukonjice.

Program će upotpuniti i gostovanje pjevačke grupe “Nagorkinje”, recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih škola, kao i pijanisti Maja Petijević i Anja Riđešić, te Stefan Škorić, harmonika, iz Muzičke škole Trebinje.

Na dan Svetitelja, manifestacije će početi svetom liturgijom koja će se održati u Sabornom hramu od devet časova. U nastavku programa planirana je proslava ovog praznika u u Кulturnom centru Trebinje, od 11 časova i 30 minuta, a ovogodišnji domaćin je Gimnazija “Jovan Dučić”.

 

HP, januar 2020.