Proteklih dana svjedoci smo brojnih oglasa iz EU zemalja kojima nedostaju ugostitelji, građevinci, njegovatelji i slična zanimanja. Plate koje se nude izrazito su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da se ‘ispale’. Njemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.

 

 

Minimalne plate u ovim zemljama su oko 1.000 evra, a Austrija ugostiteljima nudi ‘prvu platu’ od 1.400 evra. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva.

Kakva je situacija na Balkanu, u poređenju sa EU?

Prosječna plata u bh. ugostiteljstvu je mizerna, i, prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosi 523 KM (260 evra).

U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa konobari zarađuju oko 1.000 KM, dok je u Srbiji prosjek sličan našem (ako ne i manji).

Kada je riječ o napojnicama, situacija je sljedeća: Njemci uvijek ostave napojnicu, ali nikad iznad deset odsto od iznosa računa.

Amerikanci ostave tačno deset odsto, Francuzi, Italijani i Grci su škrti, a Škoti su, interesantno, najdarežljiviji.

Rusi, pogotovo, oni mladi ostavljaju strašno velike napojnice, a bh. građani i Srbijanci, posebno u društvu i oni koji rade vane, vole ostaviti veliku napojnicu.

U Velikoj Britaniji recimo, prosječna satnica za konobara je oko šest funti (16 KM).

Njegovatelji u regiji takođe, zarađuju ‘sitne novce’, i radi se o iznosima od 400 do 600 evra. U Njemačkoj se ovaj posao plaća 2.000 evra mjesečno.

Trgovci, recimo, u BiH u prosjeku zarađuju 570 KM. U Srbiji je taj prosjek puno manji, a u Hrvatskoj zarađuju oko 800 KM.

Plate novinara
U BiH novinari u prosjeku primaju platu od 800 KM. U Srbiji je još manje nego kod nas, a u Hrvatskoj je prosječna plata novinara 1.200 KM.

Za razliku od Balkana, u Velikoj Britaniji, situacija je sljedeća. Kada počnete raditi posao novinara, plata je 1000 funti (oko 2.700 KM). Kada radite kao novinar s pet godina iskustva, plata vam je 5700 KM mjesečno, a kad skupite deceniju radnog novinarskog staža plata se penje na 9 hiljada KM mjesečno.

 

Izvor: radiosarajevo.ba