Trebinje u ljetnu turističku sezonu ulazi sa obnovljenim gradskim parkom, novim cvjetnim površinama, a poslije višegodišnje pauze ponovo je raspisan konkurs za izbor najljepše uređenog balkona i dvorišta.

Centralni dio gradskog parka već je završen, postavljeno je novo busjenje trave, sistem za navodnjavanje zelenih površina, a park je osvjetljen led rasvjetom.

Prema riječima direktora trebinjskog „Komunalnog” Nedeljka Lambete u toku je uređenje drugog dijela parka ispred spomenika poginulim borcima NOR, a cjelokupan posao bi trebalo da bude završen za oko dva mjeseca.

Plato ispred ovog spomenika je popločan, a park će uskoro dobiti i još jednu fontanu, gdje su radovi u toku.

Iz Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove najavljeno je da će gradski park uskoro dobiti i nove klupe, žardinjere za cvijeće, kante za smeće. Biće urađen i kutak za djecu sa potrebnim mobilijarom, a najavljeno je da će i psi i drugi kućni ljubimci imati svoje mjesto u gradskom parku.

Nakon zavšetka svih radova jedan od najvećih parkova u BiH, površine 28 hiljada metara kvadratnih imaće video nadzor, koji je već postavljen.

U cvjećnjake u centru grada radnici „Komunalnog“ posadili su različito cvijeće, koje su proizveli lokalni uzgajivači. Biće zasađeno ukupno oko 15.000 sadnica, a nakon užeg gradskog jezgra cvjeće će po prvi put biti zasađeno i na izlazu iz grada prema Dubrovniku i Herceg Novom.

Nakon nekoliko godina pauze, grad Trebinje ponovo provodi i akciju „Ljepše Trebinje za ljepšu Srpsku” u okviru koje će biti odabrana i nagrađena najljepše uređena dvorišta i balkoni.

Organizatori kažu da je glavni cilj akcije da se građani motivišu da više pažnje posvete uređenju i uljepšavanju okoline u kojoj žive i rade.

– Ove godine smo obezbjedili malo bogatiji nagradni fond. Za najljepše uređeno dvorište nagrade su za prvo mjesto 500, drugo 300 i za treće 100 KM. Za najljepše uređen balkon će biti 300, 200 i 100 KM – kaže Nedeljko Lambeta, direktor preduzeća „Komunalno” Trebinje.

Osim gradske uprave i preduzeća „Komunalno” u akciji učestvuje i trebinjska Turistička organizacija, gdje zainteresovani mogu da se prijave do 25. maja, a pobjednici će biti proglašeni krajem mjeseca.

U trebinjskoj Turističkoj organizaciji  kažu da je ova manifestacija od velikog značaja za grad, jer Trebinje posjećuje sve veći broj turista, pa je dobro došao svaki uređeni kutak u gradu.

– Htjeli smo da ponovo animiramo ljude da i urede svoje prostore, jer turisti ne nose samo doživljaj onog što dožive u centru grada, nego sliku o ukupnom uređenju, prilazima, čistoći grada – kaže Marko Radić, direktor trebinjske Turističke organizacije. Dodaje da su uradili turistički vodič „Trebinje mjesto za sve generacije“ na 21 svjetskom jeziku.

Akcija prekinuta prije tri godine

Akcija izbora najljepšeg balkona i dvorišta prekinuta je prije tri godine, a iz gradske uprave je tada navedeno da će novac koji je bio namjenjen za nagrade na ovom konkuru biti usmjeren za tretman oboljelih stogodišnjih platana.

 

Dubravka Čolović

Izvor: srpskainfo.com