U sklopu implementacije Projekta „LIFE“ juče je održana sjednica Lokalnog ekonomskog vijeća (LEV) Grada Trebinja u proširenom sastavu kojoj su prisustvovale delegacije Britanske ambasade u Bosni i Hercegovni i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke.

U pozdravnim govorima, na početku sastanka, prisutnim su se obratili Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja, Piter Tomas, šef Fonda za dobru upravu pri Britanskoj ambasadi, i Lada Buševac, šefica kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH.

U daljnjoj diskusiji, članovi LEV-a i pozvani privrednici Trebinja mogli su otvoreno da razgovaraju o mogućnostima unapređenja poslovnog okruženja u svom gradu, te da daju svoje prijedloge i sugestije o načinima unapređenja atraktivnosti Trebinja, kao lokacije pogodne za domaće i strane investicije. Ovom prilikom predstavljene su i aktivnosti koje se provode u okviru realizacije Projekta LIFE, a koje se odnose na pojednostavljenje administrativnih postupaka, te unapređenje rada sa postojećim i potencijalnim investitorima. U tom smislu, popisane su sve administrativne procedure koje Gradska uprava provodi, te su održane fokus grupe sa lokalnim privrednicima u cilju prikupljanja informacija o njihovim iskustvima u poslovanju, te načinima na koje bi se interakcija između privrede i Gradske uprave mogla pojednostaviti i ubrzati. Na osnovu prikupljenih informacija, eksperti za razvoj poduzetništva IFC-a će dati preporuke Gradskoj upravi sa konkretnim prijedlozima za pojednostavljenje i ubrzanje administrativnih procedura, a što će u konačnici doprinijeti jačanju konkurentnosti privatnog sektora i smanjenju direktnih i indirektnih troškova poslovanja u Trebinju.

Važno je naglasiti da je prije početka zvaničnog dijela sastanka, delegacija IFC-a obišla kompleks „Grad Sunca“ i preduzeća „ Swisslion IAT“, koji su izdvojeni kao primjeri uspješnih kompanija sa područja grada Trebinja, te ovom prilikom obavili razgovor sa predstavnicima ovih kompanija.

Članica Grupacije Svjetske banke IFC u saradnji s Britanskom ambasadom, u okviru Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, pruža tehničku podršku radu Lokalnog ekonomskog vijeća Grada Trebinje, te aktivnostima regulatorne reforme koju provodi Gradska uprava Trebinja.

 

Izvor: Grad Trebinje