Na području Trebinja i Bileće uskoro će biti riješeno pitanje arhitektonskih barijera prema svim vjerskim objektima, najavio je direktor trebinjskog Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ Mijat Šarović.

 
On je pojasnio da su do sada u Trebinju prilazi za osobe sa invaliditetom prema većini vjerskih objekata riješeni, izuzev manastira Duži i crkve Svetih arhangela u Hrupjelama, za koju su potrebna veća finasijska izdvajanja.

„Sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom je dogovoreno da se sada riješi problem uklanjanja arhitektonske barijere prema manastiru Duži“, rekao je Šarović.

Predstavljajući projekat EU „Premošćavanje barijera – duh partnerstva“, kojim će četiri vjerska objekta u Trebinju, Bileći i Nikšiću izgradnjom invalidskih rampi i liftova biti prilagođena za ulazak osoba sa invaliditetom, Šarović je rekao novinarima da će se u Bileći raditi na prilazima ispred crkve Svetog Save i Obradovića džamija, a u Nikšiću crkva Svetog Vasilija Ostroškog.

Projekat je finansiran iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a provode ga Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, opština Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić.

Šarović je istakao da je vrijednost planiranih radova na uklanjanju arhitektonskih barijera u pristupu vjerskim objektima u Trebinju i Bileći oko 75.000 evra, od čega 85 odsto finansira EU.

Načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove opštine Bileća Rade Kozjak istakao je da je 20.000 evra namijenjeno za projektne aktivnosti u ovoj opštini.

On je napomenuo da je projekat od velikog značaja za Bileću, te dodao da je planirana izgradnja pristupne rampe kod crkve, vrijednosti 4.640 evra i lift platforma za invalidska kolica kod džamije vrijednosti 14.623 evra.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i predstavnici Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske, te osoba sa invaliditetom iz Nikšića.

Izvor: Srna