Чланови Ронилачког клуба „Посејдон“ из Требиња и Ронилачке удруге СЕУХ из Мостара раде на заједничком пројекту промоције ронилачког туризма и изради мапе ронилачких топ дестинација Херцеговине.

 

У оквиру пројекта, како је речено, на Требињском језеру требало би да буде изграђена и једна марина с ронилачком кућицом за изнајмљивање опреме. Тим поводом одржан је и ронилачки викенд Требињаца и Мостараца на Требињском и Билећком језеру под називом „Дивинг еко Требишњица“ с циљем промоције ријеке Требишњице и ова два језера.

„Акваториј двије вјештачке акумулације, Билећког и Требињског језера, као и цијели слив Требишњице, обилују изузетним локалитетима за роњење, потопљеним долапима и млиницама, мостовима, па и цијелим селима, црквама, гробљима, али и фантастичним крашким подводним рељефом“, каже Александар Вуковић, инструктор у Ронилачком клубу „Посејдон“.

Истиче да ове љепоте остављају без даха и све свјетске рониоце који су то имали прилику видјети и да је то њихова туристичка шанса. Иако је роњење скуп спорт, сматра да због јефтинијег смјештаја, хране и врхунских вина које нуде Требиње и Херцеговина, већ постоји велика заинтересованост ронилаца и ронилачких организација из западне Европе и региона. Наглашавајући да су и недавно имали једну туру од седам Руса, што је, како каже, и највећи број који засад могу примити с обзиром на скроман број ронилачких комплета, иако рониоци понесу и нешто своје опреме, он додаје да би уз извјесна средства то могло бити пуно боље.

„Да би се заокружила цјелокупна прича и поставила мапа, потребно је изградити ронилачки објекат, планиран на Требињском језеру, за шта очекујемо дозволу за градњу и одакле ћемо моћи пуно брже реализовати све зацртано“, додаје Вуковић. Мапе подразумијевају уцртавање и давање карактеристика свих топ дестинација за роњење у источном и западном дијелу Херцеговине.

Биће постављене на све сајтове туристичких организација и спортских клубова заинтересованих за професионално и туристичко роњење, првенствено на језерима од такозване Високе Херцеговине, на Зеленгори, око Гацка, преко Билећког и Требињског језера, па до осталих вода западне Херцеговине, попут роњења на врелу Буне и пећинских роњења.

Извор: Независне новине