U okviru projekta TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, organizovani su okrugli stolovi u Mostaru, Nevesinju, Trebinju i Ravnom. Nosioci projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje „Okusi Hercegovinu“.

 

Tema okruglih stolova je bila Prezentacija Studije rute Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, u okviru projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“.

Ravno med

Prvi korak u formalnoj uspostavi rute „Putevi meda“ je kreiranje ove Studije koja će precizno definisati detalje rute i uloge svih aktera na svakoj tački rute. Studija će biti baza za stvaranje memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje rute „Putevi meda“.

Studija će precizno razraditi rad sve 4 promotivne info tačke, edukativne i prodajne tačke na terenu (proizvođače meda), ulogu turističkih organizacija i opština, ulogu udruženja proizvođača meda i ulogu trgovina. Takođe će precizno definisati gdje i kako će ruta „Putevi meda“ biti označena.

Mostar med

Prvi nacrt Studije se bazira na rezultatima aktivnosti istraživanja i mapiranja, fokus grupama i seminarima , te na desk i istraživanju na terenu. Gore navedene aktivnosti su uključivale anketiranje 150 aktera.

Krajnji rezultat je kreiranje liste od 30 aktera (pčelara, ugostitelja  i slično) od kojih se očekuje aktivno učešće u projektu nakon što potpišu interni dokument koji definiše prava i obavezeučesnika.

Nevesinje med

 

Na okruglim stolovima je prezentovan nacrt Studije učesnicima i usuglašeni finalni stavovi po pitanju „Puteva meda“ u Hercegovini.

 

Mapirani pčelari, restorani i hoteli su:

Ljubinje:

Milenko Betegalo predsjednik UP Ljubinje

Slaviša Bokić

Jovan Vujović

Bileća:

Budo Dangubić

Darko Papić

Željko Bajović – predsjednik UP Bileća

Gacko:

Miro Bjelogrlić

Dragan Mastilović

Dimitrije Milošević predsjednik UP Gacko

Nevesinje:

Boro Brenjo -predsjednik UP Nevesinje

Radmilo Govedarica

Pansion Stadion – Radmilo Laketa

Ravno:

Đure Raguž

Ivica Vukić – Restoran Zavala

Kovačević Milivoje

Trebinje:

Đorđije Gudelj

Nebojša Ljubibratić

Radivoje Maksimović

Milenko Sredanović

Hotel Platani

Motel Konak

Stara Hercegovina – Tanja Šakotić

Stolac:

Tuka Zahir i Edin

Ahmet Šejtanić

Mostar:

Pobrić Hasan- Restoran Busak

Damir Radić – Udruženje Eco Life

Ema Badžak – Nacionalni restoran MM

Omer Palikuća

Mario Tomić

Pravica Jovo

 

 

Izvor: linkmostar.org