Prema prognozama meteorologa u narednih nekoliko dana vrijeme se neće znatnije mijenjati. Kiša, tamni oblaci, grmljavina i nestabilno vrijeme pratiće nas do kraja sedmice, a možda i dalje.

Tradicionalno se za ovaj praznik izlazi u prirodu, posebno jer se poklapa sa lijepim proljećnim danima, ali imajući u vidu prognozu za naredne dane ovaj praznik moraćete provesti u zatvorenom.

Draško Rudan, dežurni sinoptičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je da je iznad našeg područja prisutna ciklonska cirkulacija koja i u naredna dva dana uslovljava nestabilno vrijeme sa čestom kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

„Nešto manje nestabilnosti biće za prvomajske praznike, pogotovo 2. maja. Za 1. maj prije podne uglavnom će biti suho, a u drugom dijelu dana usljed nestabilnosti i razvoja oblaka biće prisutna prolazna kiša uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Vrijeme drugog maja najvjerovatnije može proći bez padavina, da bi se već 3. maja vrijeme ponovo pokvarilo donoseći nam obilnije padavine“, rekao je Rudan za portal Buka.

Iako kišno vrijeme traje već duži mnogi se građani pitaju do kad će on trajati, međutim, dežurni sinoptičar kaže da je veoma teško prognozirati prestanak kišnih dana.

„Nezahvalno je prognozirati prestanak kiše, naročito u proljeće koje prati promjenljivo vrijeme. Možemo dati pognozu za tri, četiri, pet ili eventualno šest dana unaprijed, a dugoročne prognoze za ovako nestabilno proljećno vrijeme teško je dati“, ističe on.

Prema prognozi Federalnog Hidrometeorološkog zavoda u četvrtak, 1. maja očekuje se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

„Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha između 8 i 13 °C. Najviša dnevna temperatura vazduha između 16 i 22 °C“, ističe se u prognozi.

Prema podacima Accuweather vrijeme bi se moglo stabilizovati tek u drugoj polovini maja.