Cigarete će biti oporezovane sa dvije akcize. Proporcionalno u visini od 42 odsto od maloprodajne cijene i fiksna akzica koja iznosi marku i pet feninga po paklici.

Minimalna akciza na kutiju cigareta u BIH od 1.januara iduće godine iznosiće dvije marke na najjeftiniju kutiju cigareta, što automatski znači poskupljenja najprodavanijih cigareta po paklici.

Cigarete u BiH poskupiće s prvim danom iduće godine. Od januara kutija cigareta biće skuplja za 15 feninga. Minimalno.

Sada je sve na proizvođačima cigareta. Imaju rok da do 30. novembra UIO dostave nove kalkulacije za 2015. godinu. Tada će zvanično biti poznate cijene svih cigareta.

Građani nisu iznenađeni. Kažu, navikli su na poskupljenja. Pušači se i ne bune mnogo. Barem oni koji su stali pred našu kameru. Kažu da će ih i  nekoliko feninga više natjerati da razmisle o tome da prestanu pušiti.

Svaki proizvođač ima mogućnost da se odluči hoće li akzicno opterećenje prebaciti na krajnjeg potrošača ili će djelom ići na uštrb svoje zarade. Upravo to i jeste sporno za ekonomiste.

U Upravi za indirektno oporezivanje očekuju da će povećanje akciza na cigarete značiti i veće prihode po osnovu indirektnih poreza.

Računica pokazuje da su prihodi u avgustu povećani za 10, 6 miliona maraka, jer od tada je i duvan dodatno opterećen, odnosno od avgusta je  na snazi izmjena i dopuna Zakona o akcizma.

 

Izvor: BNTV/6yka.com