Prema prognostičkim kartama, u periodu od 11. do 25. septembra ove godine očekuje se promjenljivo i nestabilno vrijeme, sa smjenama sunčanih i kišnih perioda. Za period do 18. septembra veće količine padavina prognozirane su za Hercegovinu, najmanje za sjeveroistočnu Bosnu.

Danas i sutra uslijediće postepeno smirivanje vremenskih prilika. Sredinom sedmice očekuje se par stabilnijih dana, uz duže sunčane intervale.

Za vikend se prognozira pogoršanje koje će postepeno zahvatiti cijelu BiH.

Temperaturni režim u narednoj sedmici neće se značajnije izmjeniti. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, minimalne vrijednosti kretaće se od 11 do 15 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti, na jugu do 19. sredinom sedmice, nakon par vedrijih noći, moguće su za dva do tri stepena Celzijusa niže jutarnje temperature.

Maksimalne dnevne temperature dostizaće do 23 stepeni Celzijusovih u unutrašnjosti, na sjeveru i u Hercegovini do 27. Sredinom sedmice neznatno će opasti, u Bosni će dostizati između 18 i 20, na jugu i u Posavini do 24 stepeni Celzijusa.

Od ponedeljka 18. septembra do kraja prognoziranog perioda očekuju se slične vremenske prilike.

Nakon nestabilnog vikenda, prvih par dana će takođe biti dosta promjenjivo, potom sunčanije i sa manjim izgledima za padavine.

 

Izvor: Blic