U automobilu, koji je bio parkiran na suncu bez zaštite, počinjete da se preznojavate čim uđete u njega. Komandna tabla i volan su toliko vreli da ne možete na njima da zadržite ruke ni dvije sekunde. Situacija je najstrašnija ukoliko ste u žurbi i morate što prije da krenete, a tada ne pomaže ni klima jer se u pregrijanom automobilu i ona muči.
 
U automobilu koji je stajao na suncu temperatura može da dostigne i 80 stepeni Celzijusa. Zato, prije nego što uđete u vozilo i krenete, otvorite sva vrata kako bi poštedeli sebe toplotnog udara.Svi vozači znaju da je poželjno automobil parikrati u hladovini, ali to često nije izvodljivo. Ukoliko će auto biti direktno izložen suncu duže vrijeme trebalo bi da kontrolnu tablu zaštitite reflektujućim štitnikom za sunce. Ovi štitnici odbijaju sunčeve zrake i pomažu da tabla i volan ostanu koliko toliko hladni.Iako vam se ponekad čini da je u kolima pretoplo i pored štitnika, test je pokazao da on i te kako pomaže. Na suncu su ostavljena dva automobila, od kojih je jedan bio zaštićen, a drugi ne. U kolima koji nije bio zaštićen od sunca odmah dolazi do preznojavanja, a komandna tabla i volan su tako vreli da na njima ne možete da držite ruke. Sa druge strane, ne može se reći da je prijatno u vozilu koje je bilo zaštićeno skromnim štitnikom, ali je podnošljivo. Ruke na volanu možete da držite bez problema, a i komandna tabla je sačuvana od ekstremnog zagrevanja.Spoljašnja temperatura vazduha u trenutku mjerenja bila je 32 stepena. U autu koji je bio koliko-toliko zaštićen štitnikom izmjerena su 42 stepena, a u vozilu koje nije bilo zaštićeno termometar je pokazao čak 53 stepena.Da bi klima dobro radila vrlo je bitno napraviti pripremu vozila. Auto koji je bio zaštićen štitnikom klima će prije rashladiti.Visoke temperature, koje ovih dana more Srbiju, ne ugrožavaju samo rad klima-uređaja i komfor putnika, već utiču i na prekomerno habanje i propadanje materijala u kolima, koji koliko god da su kvalitetni ne mogu da se izbore sa ekstremnim temperaturama.

Kada krenete da vozite trebalo bi da otvorite prozore i pustite da strujanje vazduha rashladi automobil, prije nego što uključite klimu. Klimu treba podesiti na 24 stepena. Iako se to čini kao najjednostavnije, uključivanje klime i podešavanje na najnižu temperaturu nije preporučljivo. Ovakvo ekstremno hlađenje pregrejanog vozila je vrlo opasno, posebno za osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

Izvor: Agencije