Problem nelegalnog prevoza podjednako je izražen u svim regijama Republike Srpske i neophodno je iznaći zajednička rješenja koja bi ovaj problem svela na neku razumnu mjeru, istakla je danas u Bileći pomoćnik ministra Srpske za resor drumskog saobraćaja Nataša Kostić.
Nakon sastanka o nelegalnom prevozu i drugim važnim pitanjima iz oblasti drumskog prevoza, Kostićeva je rekla da se nelegalni prevoz pojavljuje tamo gdje nema organizovanog javnog prevoza, gdje ga ima a nije adekvatan kvalitet usluga, gdje se ne mogu održati neke linije i gdje rade potpuno neregistrovani ljudi.

„Ima i ljudi koji su registrovani, ali rade suprotno zakonu, pa su na neki način nelojalna konkurencija onima koji rade u skladu sa zakonom“, navela je Kostićeva.

Na sastanku je istaknuto da su neki od razloga koji utiču na povećanje nelegalnog prevoza i mali broj redovnih linija javnog prevoza, slaba dnevna pokretljivost stanovništva u Hercegovini, te nerazvijena privreda.

Glavni saobraćajni inspektor Republike Srpske Dane Drašković rekao je da u opštinama u Republici Srpskoj rade svega 23 saobraćajna inspektora, što je veoma malo s obzirom na činjenicu da oni vrše nadzor javnih puteva od lokalnog značaja, te lokalni autobuski i taksi prevoz.

Sekretar za saobraćaj i veze pri Privrednoj komori Republike Srpske Dragoslav Mihajlović kaže da su početkom godine intenzivirane aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prevoza, u skladu sa zaključkom koji je Vlada Republike Srpske donijela još 2012. godine.

Sastanak o nelegalnom prevozu i drugim značajnim pitanjima iz oblasti drumskog saobraćaja organizovali su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Republička uprava za inspekcijske poslove i Privredna komora Republike Srpske.

Izvor: Srna, Foto: google.com