Privredna komora Republike Srpske (RS) dostavila je vladi RS prijedlog mjera poslovne zajednice za Program ekonomskih reformi RS za period 2018-2020.godina.

Namjera ovog dokumenta je da ukaže na potrebu kreiranja uslova za određene sistemske reforme u oblasti pružanja podrške privrednim aktivnostima, rasterećenja privrede od brojnih nameta, smanjenja javne potrošnje, povećanja konkurentnosti, dalje reforme radnog i socijalnog zakonodavstva, smanjenja stepena nelikvidnosti, povećanja zaposlenosti i smanjenja uticaja neformalnog sektora privredne djelatnosti.

S obzirom na to da većina ranijih zahtjeva poslovne zajednice nije realizovana, ovaj dokument, između ostalog, sadrži ponovljene nerealizovane prijedloge iz prethodnog perioda, kao i nove prijedloge, naglašavaju iz Privredne komore RS.

Prioritetne mjere poslovne zajednice odnose se na izmjene zakona o porezima i doprinosima, povećanje neoporezivog dijela dohotka na nivo najniže plate i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti s ciljem sistemskog rješavanja porodiljskog bolovanja.

Između ostalog, traže i reformu javne uprave, smanjenje svih budžetskih troškova, odnosno rashoda, osim subvencija, podsticaja i kapitalih investicija i transfera, kao i zaduživanje samo za projekte koji se sami otplaćuju i angažuju domaće kapacitete.

Privrednici ukazuju na potrebu restrukturiranja javnih preduzeća, praćenje aktivnosti u vezi s analizom primjene Zakona o radu i aktuelne situacije na tržištu rada.

 

Izvor: Fena