Privrednici u Srpskoj osudili su odluku Regulatorne komisije za energetiku o poskupljenju struje i upozorili da će to dovesti do lančanog povećanja cijena proizvoda i usluga.

 

 

Privrednici u Srpskoj osudili su odluku Regulatorne komisije za energetiku o poskupljenju struje i upozorili da će to dovesti do lančanog povećanja cijena proizvoda i usluga.

Regulatorna komisija za energetiku RS donijela je u četvrtak odluku da od 1. jula struja bude skuplja za domaćinstva 9,4 odsto, a za male kupce, među kojima su trgovine, zanatlije i drugi preduzetnici, u prosjeku za 4,8 odsto. Konačnu odluku o povećanju cijene za industrijske potrošače donijeće “Elektroprivreda RS”, a izvjesno je da će ono iznositi 11,2 odsto.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da je poskupljenje struje neopravdano i da će ono izazvati talas poskupljenja. On je kazao da je nelogično da se u vrijeme kada se govori o podršci privredi povećava cijena struje.

– Kad se uvode opterećenja, to vrlo brzo stupa na snagu, ali kada treba da dođe do rasterećenja privrede, to traje. Za dva dana je donesena odluka o produženju plaćanja solidarnog doprinosa, a na smanjenje doprinosa čekamo izmjene zakona kojima će biti povećan PDV, tako da tu suštinski nema rasterećenja – kazao je Đurić.

Unija udruženja poslodavaca RS zatražila je, zbog poskupljenja struje, hitan sastanak sa predstavnicima Vlade RS ocijenivši da je ono potpuno neprimjereno.

– “Elektroprivreda” ima preveliki broj radnika koji imaju znatno veće plate od naših i dotacije za struju, a od privrede traže da snosi sve te troškove – kazao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević istakao je da poslodavci neće smanjivati plate radnicima za iznos poskupljenja struje, kako su to ranije najavljivali.

– Bilo bi neozbiljno svaljivati teret na ionako male plate naših radnika, ali način na koji se povećava cijena struje je neprihvatljiv i tražićemo da se zaustave sve aktivnosti u vezi s tim. U “Elektroprivredi” ima mnogo prostora za uštede i kada bi bile realizovane, ne bi bilo potrebe za povećanje cijene struje – kazao je Pazurević.

Izvor: frontal.rs